Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Рождество Богородично'' в с.Мирово
ежегодно събитие

с.Мирово,Община Ихтиман, Софийска област

Вашата оценка
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Храмов празник на църквата 'Рождество Богородично'.
Връх Еледжик - “Бенковски” (висок 1186 м.) е един от най-главните въстанически пунктове на българите по време на Априлското въстание през 1876 год. Той приютява въстаниците от селата Мухово, Лесичево, Церово, Калугерово и др. и се превръща в укрепен лагер.

На 25 април “Хвърковатата чета” на Бенковски се отправя към въстаническия лагер на Еледжик, където Бенковски дава наставления и вдъхва сила на въстаниците - след което потегля на път, но се връща отново на 28 април. На 30 април 1876 г, следобед Военния съвет на Еледжик решава Бенковски с неговата чета да отиде на помощ на Панагюрище.

Трагично завършва отбраната на Еледжик, на 1 май 1876 г. лагерът на Еледжик е превзет и опожарен - бранителите му подложени на сеч, малка част от тях успяват да се спасят.

Еледжик е в списъка за защитени местности на България.

Крепостта Траянови врата (наричана още Щипон или Капията) - в настоящия ѝ вид се състои от разнородни елементи, строени през различни епохи. Точната дата на първоначалната конструкция на съоръжението не е установена. Първите сведения за крепостта са от около III век Сл. Хр. В началото на IV век Сл. Хр., Римската империя се разделя на две части и регионът става част от Византийската империя. Между Византия и заселващите се славяни се водят непрекъснати войни. За да се предпази империята от набезите на славяните, започва строеж на нови крепости върху развалините на античните и крепостта е използвана отново като защитен механизъм.

Царево падало "Падалото" - свидетел на много борби и битки.

Калето - крепост от три страни непристъпна, а от четвърта с големи здрави порти.

Шиндар - местност с вековни букови гори. В местността има разположени хижи. Там можете да се насладите на чист въздух и тишина. Подходящо място за излети и отмора

Хабер "Абар чукара" - голяма и заравнена поляна близо до връх "Еледжик", от която са давали военни сигнали.

Минковият валог - стръмна поляна на която загива Минко войвода през Турско робство.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания