Религиозни и храмови празници

Събор на 24 Май в с.Осеново
ежегодно събитие

с.Осеново, община Аксаково Област Варна

Вашата оценка
24.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Празник на населеното място – 24 май. Осеново се намира между двата най-големи курорта в Северна България - Златни пясъци и Албена. Това дава възможности за лятна почивка и екскурзии в близките туристически атракции - Аладжа манастир, ботаническата градина и Двореца в Балчик.
Фолклорни фестивали и събори
В областта, където е разположено Осеново, е имало и друго, по-старо селище. Останки от него са открити в местността Калето, разположена във високата част на селото.

Калето е било крепост на Римската империя. В земята близо до "Калето" са намерени медни монети от времето на византийския император Константин Велики - IV век от н.е.

За историята на селото има доста свидетелства още от Античността. В Археологическия музей във Варна се съхраняват ритуални погребални предмети и ценности от Осеново, сред които запазени нагръдници, както и тракийски погребения. Край селото е открита и раннохристиянска гробница със стенописи, добре проучена и описана от Ал. Минчев и П. Георгиев през 1981 г.

В днешния си вид селището е създадено през 19 век след Кримската война между Русия и Турция. Старото име на селото е Диш будак и до 1877 г. е било заселено с черкези, които го напускат след Освобождението. Преименувано е на Осеново с МЗ 2820 (обн.14.08.1934 г.).

Селото разполага с пощенски клон и лекар. Постепенно Осеново се обособява като вилна и жилищна зона на Варна.

За контакти :
Телефон: +35951106220

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания