Религиозни и храмови празници

Храмов празник на Свищовският манастир ''Покров Богородичен''
ежегодно събитие

гр.Свищов,Община Свищов,Област Велико Търново

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Свищовският манастир "Покров Богородичен" е разположен в уникална планинска местност на няколко километра от град Свищов. Отбивката за Свищовския манастир е по пътя от Свищов за Велико Търново.
Фолклорни фестивали и събори
За историята на Свищовския манастир не са останали много сведения, но се предполага се, че е много стар и вероятно е построен върху древно тракийско светилище.
Фолклорни фестивали и събори
Легенда разказва,
че богатият грък, княз Кантакузин, който бил изпратен от султана за управител на васалното Влашко, след изтичане на мандата му бил повикан отново в Цариград. Научил обаче , че негови врагове са му подготвили убийството, когато стигне в столицата.

На връщане от Влашко, князът спрял в Свищов, оставал там и вдигнал със свой пари разрушеният манастир до града. С божията помощ и във времето успял да се справи с интригите в султанският двор и да се оправдае.Бил назначен отново за княз във Влашко. Така Господ се отблагодарил за богоугодното дело.

Местността е планинска и известна, както с манстира, така и с лековитата вода и извора който е срещу манастирските порти.

Надпис при извора съобщава, че е облагороден при "царуването на Негово Императорско Величество Султан Абдул Азис".

В днешно време в Свищовския манастир няма монашески живот, само две жени поддържат светата обител.

Комплексът се състои от две жилищни сгради, селскостопанска постройка и църква. Манастирската църквата прави впечатление с добрия си вид отвън, но вътрешността и иконите не представляват голям интерес. В оградено място пред двора на храма има каменен олтар, който е единственото нещо, което напомня за старата обител.

Водата, която е каптирана до манастира, е минерална и ценена от населението като лечебна, известна и използувана още от Римляните от съседният голям римски град Нове (Novea).
Фолклорни фестивали и събори
Уникална е и местността - планински масив извисяващ се над град Свищов и околната равнина засята с лозя.

Около манастира старите "тежки" свищовски търговци са построили извънградските си къщи.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания