Религиозни и храмови празници

Храмов празник на Челопеченският манастир ''Св. Богородица''
ежегодно събитие

гр.София,община Софийска,Област София град

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Челопеченски манастир "Св. Богородица", XIX век, действащ, девически, храмов празник 15 август, Софийска духовна околия.
Фолклорни фестивали и събори
Челопеченският манастир "Рождество Богородично"
е с много древен корен. Първите писмени следи са от 1192 година, когато цар Асен в специален хрисовул казва:
Фолклорни фестивали и събори
"Христолюбивият Йоан Калиман, цар на българи и гърци, надарява манастира с тази повеля царска златопечатная".

Оригиналът на документа е открит и се намира в Амстердам, а копие се пази в Зографския манастир в Атон. С хрисовула се дават привилегии на Челопеченската обител като метох на Зографския манастир "Св. Георгий". Той и сега е негов метох, в който често гостуват монаси от Атон.

По време на османското владичество, като повечето наши манастири, и този е разрушаван многократно и после с вярата и подкрепата на хората възкресяван за нов живот.

Сегашният малък храм "Рождество Богородично" е строен през 1980 г. на основите на църкви от незнайни времена. Фрески в него няма, а стените са покрити с безброй икони. Привличат погледа богато резбован иконостас, подарък от Княжевския манастир, и голяма икона на северната стена до олтара, на която Божията майка е изобразена с тъмно лице и напомня с нещо известната Черна мадона. Тя е подарък от Зографския манастир.

Сякаш вкопан в земята, вдясно от черквата се е стаил малък параклис, посветен на закрилника на България св. Иван Рилски. Прекрачваш прага и усещаш древен полъх.

Майка Юстина сочи стъпалата надолу, които водят в римска гробница с типичен засводен таван. Значи мястото тук е свещено още от раннохристиянско време. През Първото българско царство тя е превърната в постница, а сега в нея се пазят кости на починали монаси.

Намираме се пред две тракийски могили, слети в едно в задната си част. Само малък проход отваря този кръг с женствена форма, който подсказва, че вероятно мястото много отдавна е било светилище на Богинята майка.

Сега сред него се гуши мъничък параклис "Света Троица", постница за уединение на монаси. Тук са и гробовете на починали монахини. При разкопки в могилата е намерена чудотворна икона на Света Богородица. Тя е много старо копие на Иверската света Богородица, оригиналът на която се пази в Атон.

Майка Юстина смята, че най-важно е какво има в сърцата на хората. Убедена е, че човек има свободна воля сам, с дела да определя съдбата си: "Всеки си създава някакво верую и в този смисъл истински безверник няма. Няма и нищо лошо във вярата на другия, стига да няма насилие. Дали човек е християнин, будист, мохамеданин, ако изпълнява закона господен, ще бъде спасен.

Никъде не е казано, че ще бъдем спасени само ние. Такова разбиране й дава православната вяра, която тя смята за най-толерантната. В нея майка Юстина е намерила смисъл на битието си и мир в душата. "Мирът е истинското съкровище. Той прави от човека човек. Мир в света и мир в душите на хората, има ли по-голяма радост и богатство от това? И Господ Христос поздравяваше с "Мир Вам". Но за да имаме истински мир, трябва да имаме вяра и упование в Бога". Такъв мир в душите тя пожелава на всички нас.

Майка Юстина:
"Тежка машина падна върху ръцете ми преди 40 години и ги помля. Тогава работех в слаботоковия завод. В болницата си казах - ако оцелеят и мога да работя с тях, ги посвещавам в служба на Бога и хората", спомня си майка Юстина след въпрос как е станала монахиня. Като по чудо ръцете й оздравяват, макар и без два пръста. Оттогава не престават да работят за благото на ближния.

От 34 години е в Челопеченския манастир "Рождество Богородично". Отначало послушница, после монахиня, а сега е игуменка и единствен обитател на святото място. Сам-самичка се грижи за всичко, а вратата на святата обител е винаги отворена за търсещи утеха, помощ и съвет. За манастирските дела й помагат и хората от селото, които, както тя казва, са много добри и обичат манастира си.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания