Религиозни и храмови празници

Събор на 24 Май в с.Стеврек
ежегодно събитие

с.Стеврек, община Антоново, Област Търговище

Вашата оценка
24.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Село Стеврек се намира на 35 километра североизточно от град Елена, на пътя за Камбурово и Омуртаг. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока и Кара дере.
Фолклорни фестивали и събори
Стеврек е старо селище. За това говорят останките от крепости и манастири в околностите му, отнасящи се към епохата на Второто българско царство. Има и останки от стар мост, според едни източници от римски или ранно-византийски произход, според други — градеж от турско време.
Фолклорни фестивали и събори
Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. На левия бряг на Стара река, недалеч от местността Бойлиската воденица има следи от старо селище. Това място се нарича „Църковището“ и в него са разкрити основи на църква.

Предполага се, че наименованието му произхожда от гръцката дума „ставрос“ — кръст. В селището на седмичния пазар били изнасяни за продан като сувенири кръстчета и други религиозни утвари, изработвани от гръцки майстори. Под наименованието Иставрек, селото се среща записано в турски регистри от 1430 година. Това навежда на мисълта произхода на наименованието да се търси от римо-византийското значение на тази дума — кръстовище.

Първоначалното му разположение не е било на сегашното място, тъй като селището е било опожарявано и завличано от реката. В 1891 г. се е състояло от 66 къщи, обитавани от смесено население — българи и турци. Българските заселници, дошли на мястото на изселилите се по време на Руско-турската Освободителна война 1877–1878 г. и след това турци, са от Кюстендилско. От 1892 г. превес в жителите на селото вземат турците.

Българско училище се открива в 1880 г. Същото използва комбинираната обществена сграда в селото построена през 1885 г. и използвана за църква, община и училище. В 1923 г. се открива и първи прогимназиален клас. В 1952 г. е завършена новата училищна сграда. От 1923 г. едновременно с българското училище съществува и турско училище — месчит. В 1959 г. двете училища се сливат в едно. В 1966 г. на мястото на старата джамия е изградено общежитие за учениците от района.
Местното читалище „Пробуда“ е създадено на 18 март 1928 г. В 1970 г. е построен голям читалищен дом.

За контакти :
Телефон: 060580723
Телефон: 0885 764 249

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания