Религиозни и храмови празници

Богородичен събор в Бистришкия манастир ''Св.Иван Пусти''
ежегодно събитие

гр.Враца, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
3.3 от 4 гласа
15.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Богородичен събор се отбелязва днес в манастира „Св.Иван Пусти" над врачанския кв.Бистрец, по случай големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.
Фолклорни фестивали и събори
Отслужва се водосвет за здраве и благополучие. Празникът е ежегоден и се организира от местното население.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционно на него присъстват хора от околните населени места. Събора се организиран от пълномощничеството и НЧ "Пробуда -1931г.

Пещерният манастир ''Св. Иван Рилски'', известен като Бистришки манастир и Иван Пусти. Това име идва,може би, от думата за отшелник – ''пустиножител, какъвто е бил Иванъ, що е живелъ въ великата Рилска пустиня'' ....
Фолклорни фестивали и събори
Манастира датира от 1540 година, но под падналата горна част са намерени артефакти, според които светата обител е била духовно средище още през ХII - ХIII век.

Има доказателства, че мястото е тачено от траките още в езически времена. Запазена е ниша, уподобена на женска утроба - символ на тракийската богиня на плодородието Бендида.

Тя е труднодостъпна и вероятно затова се твърди, че една от постниците, разположени по-късно в нея, е обитавана от Иван Рилски.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът два пъти е опожаряван от турците и отново възстановяван. Манастирския комплекс е обявен за паметник на архитектурата и изобразителното изкуство през 1973 г.

Манастирът "Свети Иван Рилски" е единственият оцелял от съществуващите шест манастира около Враца.
Фолклорни фестивали и събори
Според преданието при създаването си е носил името на на св. Иван Рилски, живял постнически в пещера над надвисналата скала.
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания