Религиозни и храмови празници

Събор на ''Св. Константин и Елена'' в с.Друган
ежегодно събитие

с.Друган,Община Радомир,Област Перник

Вашата оценка
5 от 1 глас
Май 2023

 
Празника се отбелязва през м.Май,като датата се мени. Края на м. Май / 27- 30 / в зависимост от почивния ден.
Фолклорни фестивали и събори
Разположено на главен път Радомир - Дупница в подножието на планината Голо бърдо, хълмовете „Свети Димитър“ и „Света Петка“. Разпръснато на махали „Чакърова“, „Джамалица“ , „Грамада“, „Опалово“ и „Блатото“.
Фолклорни фестивали и събори
Днес с. Друган има около 500 постояни жители ,а през лятото надхвърля 1000 човека. Обработваемите земи са около 9000 декара. Отглежда се пшеница, ечимик, сънчоглед, царевица и картофи.
Фолклорни фестивали и събори
Според легенда, по времето на турското робство в съседното с. Кондофрей има хан.

В с. Друган също се изграден хан. Хората отивайки в него казват "Отивам в ДругХАН ДругАН" и оттам произлиза името.

Село Друган е на 30 километра от гр. София и е от онези живи села, които все още пазят традициите и старите обичаи, като мало и голямо празнува заедно всеки празник, както "едно време". Селото е възниква през средновековието. Тогава поминъкът е свързан със скотовъдство, растениевъдство и зеленчукопроизводство.

Около селото има малки параклиси: „Света Сребра“ (Голо Бърдо) и „Свети Димитър“ (Огоя). В центъра на селото е църковния двор с параклис „Света Троица“, на които основите са положени през турско робство.

В селото се отбелязват всички християнски празници.

Традиция е отбелязването на курбаните на параклиса „Света Троица“, на параклиса „Света Сребра“ (м. Ноември) и на параклиса „Свети Димитър“ (м. Октомври). Силна е традицията и в Сурвакарските игри.
Фолклорни фестивали и събори
Строежа на Храм "Св. Възнесение Господне" е започнат през 1928-30 год. В продължение на 10 години главно с помощта на дарители, доброволен труд и накрая дарение на 50.000 лв.

Храма бе завършен и тържествено осветен на 28.05.2016 год. от Владика Григорий заедно с отци от Синода, отец Никанор и отци от Радомирска енория.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Телефон:07728/ 2321

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания