Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. Ирина'' и Събор в с.Самоводене
ежегодно събитие

с.Самоводене, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
3 от 2 гласа
05.05.2023 г. -
06.05.2023 г.


 
Празникът на селото е на 5 май. Тогава се чества християнският празник „Света Ирина“, както се нарича и църквата в селото. Селото е разположено на около 10 километра северно от град Велико Търново. В близост до селото се намира изворът на река Раковец.
Фолклорни фестивали и събори
На следващият ден ''Гергьовден'' се запалват два големи огъня: единият — от едната половина на селото, на хълма Кобилица, а другият — на хълма Мрямора, като се прави състезание кой огън ще стане по-висок.
Фолклорни фестивали и събори
За целта още от началото на годината се събират гуми и материали за огньовете. И най-характерното е че, откакто е започнала традицията, огънят на хълма Кобилица винаги е по-голям!

В землището на Самоводене е разкрито селище от ранния неолит (6000 г. пр. н. е.) Забележително е откритото жилище с площ над 120 кв. м.

Проучен е уникален култов комплекс, състоящ се от култова сграда, култова яма и култова шахта с радиус 1,80 м и дълбочина 12,80 м, възникнали във връзка с ритуалните практики на култа към слънцето и великата богиня-майка.

Друга феноменална находка е пластичното изображение на младо момиче върху стената на керамичен съд на възраст 8400 години, моделирано така умело, че извън средата на ненарушения от по-късни строителни мероприятия слой би могло да се причисли към класическия период на античната епоха.

Това доказва наличието на разделение на труда и специализация в занаятчийските умения още в ранния неолит.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кмет 06112/2450
Старши експерт 06112/2420
Старши специалист 06112/2455

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания