Религиозни и храмови празници

Аязмото Демир Баба Теке в с.Руйно
ежегодно събитие

с.Руйно, Община Дулово, Област Силистра

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
01.05.2023 г. -
01.05.2023 г.


 
Аязмото Демир Баба теке при силистренското село Руйно в Дуловско е уникално със славата си на култов център на 3 различни религии от 3 000 години насам. То е почитано еднакво от алиани, сунити и християни.
Фолклорни фестивали и събори
В района на аязмото край Руйно
< обикновено във вторник, четвъртък и събота се правят курбаните за здраве - особено след претърпяно нещастие.
Фолклорни фестивали и събори
Най-вече на 1 май и в навечерието на Рамазана, след който започва постът на мюсюлманите през светлата част на денонощието. Предвид преобладаващото турско население в района по-често мюсюлмани ползват съчетанието на култов религиозен център и ободряваща природа.

Трудно може да узнае на кой бог се моли собственикът на парцалче или парче от хартия с написано пожелание върху тях, завързани на металната решетка пред аязмото с лечебна вода. От нея от един и същи калайдисан черпак пият вода хора от различни религии.

И с еднакво упование се надяват Всевишният да ги дари с едно и също: здраве, любов и благоденствие. "Хиляди чевермета са изядени на курбан тук край аязмото в село Руйно, както от турци, така и от българи от различни краища" , разказва Анифе Неджми, библиотекар в селото.

През последните години местните са оборудвали кухня и са изградили подслон за желаещите да съчетаят пикника сред природата с поклонението на святото място. То е свързано едновременно с обожествения приживе трако-гетски бог Залмоксис, единственият, роден по нашите земи, и с Демир Баба (Железният баща), духовен водач на алианите в първата половина на 16-и в.
Фолклорни фестивали и събори
Според полулегендарни източници покрай него стотици фамилии алиани заточеници са преселени от османо-иранската граница в Добруджа и Лудогорието.

Заселили се били в пещера в местността Аязма в близост до пресъхналата река Синебир. Точно покрай днешното дере със същото име са светилищата на траките. Това прави района уникално съчетание на свети места за представители на различни вярвания.

Точно тук преди 4 века Демир Баба извършил серия от чудеса.
С удар с крак по скалата той разкрил неприсъхващ извор, за да снабди района с вода. Безводието в Добруджа е пословично за средните векове, което довело до обезлюдяването й.
Фолклорни фестивали и събори
Бликналата вода била превърната от Железния баща в лековита, поради което се тачи от населението и е естествен притегателен център за посетителите на аязмото.

Според легендата по-късно Демир Баба напуска пещерата край Руйно и се заселва в долината на село Свещари край Исперих, където е каменната му гробница. Там също има култ към него и е място за поклонение.

"Колим някое агне, измиваме го ритуално с водата от извора, защото е чиста и заредена с божествена енергия, и се молим да получим най-доброто, което заслужаваме."

И някак между другото подмята:
„Някои с водата смятат, че си лекуват гастрита и язвата на стомаха, а то цярът може да е от друго - от съприкосновението със святото място и с увереността, че от сърце сме нарекли да се случи най-хубавото, но не за всеки от нас поотделно, а за всички ни".

В близост е и построеният преди години алиански храм (тюрбе).

"Българите в Дулово също добре познават този уникален религиозен резерват от миналото, но май все повече отиват там заради условията за интересен пикник сред чудна природа, която пречиства".
Фолклорни фестивали и събори
Музеят, само в който в страната делят мегдан етнографски сбирки на християни и мюсюлмани, е издател и на единствената рекламна книжка за аязмо Руйно.

За контакти : Телефон: 08649/ 25-72Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания