Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. 40 мъченици'' в с.Граматиково
ежегодно събитие

с.Граматиково,община Малко Търново,Област Бургас

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
09.03.2020 г. -
09.03.2020 г.


 
Храмов празник на църква ''Св. 40 мъченици''. В нея се е намирала най-голямата сбирка икони от лозенградския иконописец Ставро Михайлов. Камбанарията е изградена през 1939 г.
Фолклорни фестивали и събори
Църква “Св. 40 Мъченици”
Фолклорни фестивали и събори
Предполага се, че е изградена към края на ХVIII в., след като потомка на българи, изселени в Русия през 1804 г., съобщава, че прадядо ѝ Стоян бил свещеник, сляп и не тръгнал с нейната прабаба за Русия.
Фолклорни фестивали и събори
В ОХГ-Бургас се съхранява икона, която произхожда от църквата в Граматиково, с посочена година 1811-а. Вероятно в началото на ХIХ в. към църквата има и килийно училище..

Църквата е опожарена през 1877 г. по време на Руско-турската война. На същото място е построена нова, която се завършва през 1879 г., но е осветена през 1883 г. Небесни покровители на храма са „ Свети Четиридесет мъченици“.

Празникът на селото се отбелязва в деня на ''Св. Илия''.

Символ на Граматиково е мраморна плоча, с изобразени на нея ръка с перо (съхранява се в историческия музей в гр. Малко Търново). Около многолюдното някога село са изградени голям брой параклиси, някои от които оцелели и до днес.

Сред най-тачените и посещавани са:
“Св. Илия” – на 2 км южно от селото;
“Св. Георги” – в северозападна посока, в гробището на селото;
“Св. Богородица” – на 5 км южно от селото, в м. Качул;
“Св. Св. Костадин и Елена” – одърче на около 1 км източно от селото, в м. Язмицата.

Параклис “Св. Троица”
Един от най-интересните в Странджа. Намира се между селата Визица и Граматиково в м. Котвините. Строен е през 1870 година върху входа на естествена пещера. Влизането в нея става по каменни стъпала.

На 2-3 метра от началото й има срутено хоризонтално разклонение. В другото разклонение, до чието дъно се стига без проблем по издълбаните каменни стъпала, има останки от битова керамика. От стените на пещерата капе вода, за която се вярва, че е аязма и има лечебни свойства.

Поверието гласи, че всяко влизане в пещерата води до изчистване на греховете.

До параклиса “Света Троица” са развалините на по-стара средновековна черквица, а по-настрани от нея се е намирало колибарското селище Котвините. Само на 60-на метра североизточно от “Св. Троица” расте осемстотин годишен дъб лъжник. До самия параклис е изграден кът за отдих.
Фолклорни фестивали и събори
Голямата Аязма
Намира се във Влахов дол, един от притоците на река Велека. На левия бряг на дола са разположени одърчетата на петте нестинарски села в Странджа - Българи, Кости, Граматиково, Кондолово и Сливарово.

Нестинарският празник се чества в с. Българи винаги на 3 юни, по стар стил.

Жителите на петте села тръгват на нестинарско шествие към Голямата аязма в неделята преди празника на Св. Св. Константин и Елена.

Начело на всяко шествие са иконите на светците, а поклонниците вървят под съпровода на гайда и тъпан. Поднасят жертвени дарове и извършат ритуала “смиване” с аязменска вода. Вярват, че на този ден тя е най-лековита и че точно в този ден се “отварят” всички аязми в Странджа.

Пристигайки на самото място, хората от всяко село се отправят към своето одърче, поставят иконите на полицата и ги целуват.
Фолклорни фестивали и събори
Пред тях поднасят даровете – пари, кърпи, обредни хлябове. Всеки налива вода от аязмата. Пълните съдове се подреждат до иконата и в тях се поставя босилек. Водата и босилекът се носят вкъщи “за здраве”.

След като жертвеният курбан се раздаде, започват хорá. В миналото нестинарите от с. Кости ги “прихващало” и играели на Голямата аязма, докато тези от с. Българи, ги “прихващало” в селото им. Така играели цяла нощ, а рано призори си тръгвали.

Странджанци вярват, че хорището при Голямата аязма е свещено за влизане в огън, защото там са играли първите нестинари. Точно на това място баба Злата – последната легендарна нестинарка на Странджа, също за пръв път влиза в огъня.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище "Просвета 1927"; Адрес: п.к.8166; Село Граматиково
Телефон 05958/224; 0885-507-257; E-mail veleka_gr@abv.bg
Телефон: (05958)22 66Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания