Религиозни и храмови празници

Храмов празник на Правешкият манастир ''Св. Теодор Тирон''
ежегодно събитие

гр.Правец, Община Правец, Софийска област

Вашата оценка
4 от 1 глас
29.02.2020 г. -
29.02.2020 г.


 
През март 2008 година на празника на патрона ''Тодоровден'', Русенският владика е поднесъл специален подарък на малкия манастир – мощи на неговия патрон ''Св. Теодор Тирон''. Това в момента е и най-голямото богатство, което се пази в светата обител.
Фолклорни фестивали и събори
Правешкият е и единственият български манастир с това име. Теодор Тирон е бил млад войник в римската армия, названието Тирон означава новобранец.

Местните хора почитат светеца като пазител на техния град. Тук имената Тодор и Теодор са много разпространени.

Манастир “Св. Теодор Тирон” в мах. Манастирица е паметник на културата.

Храмът е построен през 1866 г. Интересна е неговата фасада - еднокорабна, псевдобазилика от атонски тип, с вградени релефи и барелефи по фасадата, които изобразяват руски монети, каменни надписи с името на майстора и ктитори.

Ценни са иконите в т.ч. наскоро реставрираната храмова икона. Паметник на културата е и магерницата, част от битовата сграда - двукатна, с чардак.

Манастирският комплекс се състои от две малки сгради – храм и монашеска част. Църквата е изградена изцяло от камъни и тухлени пояси и представлява масивна сграда с три обемисти петстранни абсиди.

Иконостасът е дело на зографи от Тетевенската школа, интерес представлява иконата на Св. Георги от 1869 г..
Фолклорни фестивали и събори
Тази на храмовия светец Св. Теодор Тирон е почти изцяло унищожена. Впечатляват и двата барелефа с двуглави орли, разположени над входа на храма.
На ''Св. Троица'' се провежда Традиционна тържествена служба и курбан в Правешкия манастир.

До правешкия манастир най-лесно се стига по разклона за Правец на магистрала “Хемус”, като се тръгне по стария път за Варна – малко след града е отклонението за Етрополе и след 2 км. по него се стига до отбивката (1 км. по черен път) за “Св. Теодор Тирон”.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Правец

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания