Религиозни и храмови празници

Великден в с.Брестовица
ежегодно събитие

с.Брестовица,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
16.04.2023 г. -
16.04.2023 г.


 
Великден е семеен празник. На този ден във всяка къща се приготвя печено агне. Селото усъмва с аромат на печено агне по брестовишки. Младоженците ходят на каниска в домовете на кумовете.
Фолклорни фестивали и събори
6 януари ''Богоявление'' (Йордановден) има водосвет и хвърляне на кръста в ритуална чешма „Двете реки“. На този ден кумците ходят на гости у кумовете и искат прошка.
7 януари ''Ивановден'' — ритуал „Къпънки“. На този ден всички младоженци се къпят за здраве в коритата на ритуалната чешма „Двете реки“.
21 януари ''Бабинден'' (ден на родилната помощ). Общоселски женски празник. Акушерките и лекарите, придружени от жените на Брестовица и музика се отправят към ритуалната чешма „Двете реки“, където се извършва ритуалното къпане на акушерките от млади родилки. Тържеството продължава с общоселско женско веселие.
13 февруари - Тържествен концерт, организиран от читалище „Съзнание“, посветен на празника на селото – Трифон Зарезан.
14 февруари ''Трифон Зарезан''. Основният обред – зарязване на лозята в Брестовица се извършва от години на 14 февруари с шествие. След църковните хоругви тръгва цялото село, начело с кмета, свещениците и водят със себе си свирачи. Всеки носи пита, варена кокошка или наденица, бъклица с вино и светена вода. Всеки лозар отрязва няколко пръчки или три корена и полива отрязаното място с вино. Зарязването се придружава с изричане на богословии за богата реколта. Празникът завършва с общо веселие. И така – ножиците са наострени, бъклиците са пълни, лозето очаква своите стопани.
Сирни заговезни. Обичаят „Туйкане“ се провежда в деня на Сирни заговезни. Според етнографски проучвания другаде в България подобен обичай на начеваща любов, изпълняван с толкова последователност, че да се превърне в традиция, няма. Свидетели сме на оригинален обичай-изява на езическа непосредственост и еротична чувственост на младите сърца, сред романтичния декор на нощните огньове.
24 май ''Ден на българската писменост и култура''. Общоселско тържество организирано от читалище „Съзнание“.
15 август ''Голяма Богородица'' – общоселски събор в местността „Бряновщица“, „Празник на родовата памет“,Празник на параклис "Света Богородица".
14 септември ''Кръстовден'' – ритуално откриване на гроздобера.
1 ноември ''Ден на народните будители'' – тържество.
23 - 25 декември ''Коледни тържества''
31 декември — Тържественно посрещане на Нова година на площада

За контакти :
тел: 03142/22-33; 0882 998 612
Вижте по-голяма карта


Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания