Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св. Теодор Тирон'' в с.Брестовица
ежегодно събитие

с.Брестовица,Община Родопи,Област Пловдив

Вашата оценка
17.02.2020 г. -
17.02.2020 г.


 
Църквата ''Свети Теодор Тирон'' е гордостта на брестовичани до Освобождението. Молебенът за първия камък на новата църква, изградена върху основите на старата, разрушена от придошлото дере, е през 1848 г., а е осветена на 25 август 1851 г.
Фолклорни фестивали и събори
Мерките на църквата са впечатляващи:
крепостен градеж от дялан камък и достатъчно голяма да приеме по време на богослужение цялото население на селото в онези години.
Фолклорни фестивали и събори
Иконите са изографисани от иконописците Димитър Зограф и Никола Зограф — баща и син от Самоков.

Няма човек от Брестовица, който пряко или косвено да не е свързан с местността Бряновщица. В летните биваци, направени от папрат, са израстнали нашите деди.

Красивата природа, чистите води и природни дадености са предпоставка за създаването на вилна зона Бряновщица, намираща се на 12 км от Брестовица и 930 м надморска височина.

Кулата в местността Бряновщица е централна част от чифлика на тъмръшкия властелин Ахмед ага, владеещ 18 села от територията на днешната община Родопи. Тя е свързана с историята на селото по време на турското робство. Това не е бил прост чифлик, а палат, летен дворец, крепост.

Макар и изгорял, този дворец, с неговите зъбести стени, белите му комини, които още стърчат над развалините, високите стени, напъстрени с множество мазгали и чешмата която още тече, ясно свидетелствуват, че тук е царувало робство, че притежателят е бил силен.

1 ануари — Сурвакане . Децата обикалят селото и сурвакат, наричайки за здраве и берикет. Сурвачките са напревени от дрян, окрасени с пуканки, люта чушка, чесън, вълна. Стопаните даряват децата с пари, орехи, плодове, потки и др.
6 януари — Богоявление (Йордановден) — водосвет и хвърляне на кръста в ритуална чешма „Двете реки“. На този ден кумците ходят на гости у кумовете и искат прошка.
7 януари — Ивановден — „Къпънки“ – на този ден всички младоженци се къпят за здраве в коритата на ритуалната чешма „Двете реки“.
21 януари — Бабинден (ден на родилната помощ). Общоселски женски празник. Акушерките и лекарите, придружени от жените на Брестовица и музика се отправят към ритуалната чешма „Двете реки“, където се извършва ритуалното къпане на акушерките от млади родилки. Тържеството продължава с общоселско женско веселие.
13 февруари — Тържествен концерт , организиран от читалище „Съзнание“, посветен на празника на селото – Трифон Зарезан.
14 февруари — Трифон Зарезан – празник на селото. Основният обред – зарязване на лозята в Брестовица се извършва от години на 14 февруари с шествие. След църковните хоругви тръгва цялото село, начело с кмета, свещениците и водят със себе си свирачи. Всеки носи пита, варена кокошка или наденица, бъклица с вино и светена вода. Всеки лозар отрязва няколко пръчки или три корена и полива отрязаното място с вино. Зарязването се придружава с изричане на богословии за богата реколта. Празникът завършва с общо веселие. И така – ножиците са наострени, бъклиците са пълни, лозето очаква своите стопани.
Сирни заговезни — обичай „Туйкане“ . Обичаят „Туйкане“ се провежда в деня на Сирни заговезни. Според етнографски проучвания другаде в България подобен обичай на начеваща любов, изпълняван с толкова последователност, че да се превърне в традиция, няма. Свидетели сме на оригинален обичай-изява на езическа непосредственост и еротична чувственост на младите сърца, сред романтичния декор на нощните огньове.
Великден — семеен празник . На този ден във всяка къща се приготвя печено агне. Селото усъмва с аромат на печено агне по брестовишки. Младоженците ходят на каниска в домовете на кумовете.
24 май — Ден на българската писменост и култура . Общоселско тържество организирано от читалище „Съзнание“.
15 август ''Голяма Богородица'' – общоселски събор в местостта „Бряновщица“, „Празник на родовата памет“,Празник на параклис "Света Богородица".
14 септември — Кръстовден – ритуално откриване на гроздобера.
1 ноември — Ден на народните будители – тържество.
23 — 25 декември — Коледни тържества
31 декември — Тържественно посрещане на Нова година на площада

Читалище ''Съзнание'' в с.Брестовица е създадено през 1873 г. от родолюбиви българи. През своята история то е съхранило авторитета и спецификата си на културен център в селото. Фолклорните състави към читалището са с определен, траен интерес и значителни познания в областта на фолклора.

За контакти : тел: 03142/22-33; 0882 998 612

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта


Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания