Религиозни и храмови празници

Ритуал ''Вдигане на куните'' в с.Добралък
ежегодно събитие

с.Добралък,Община Куклен,Област Пловдив

Вашата оценка
24.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Древния обичай за плодородие и по- добър живот , известен като „ Вдигане на иконите“ или както местните го наричат- “Вдигане на куните“.
С възстановка на древния обичай вдигане на куните днес ще започнат културните празници "Куклен - да претворим традициите".

"Куни" е старинна диалектна дума за икони и обичаят се нарича още "черковане". Той е описан подробно в книга на академик Николай Хайтов още през 1958 г. Този обичай е смесване на езически вярвания и християнската религия. Чрез ритуала хората се молят за плодородие и по-добър живот. Този обичай е традиционен за местната общност и носи белега на една древна традиция.

Възстановката на този обичай има за цел да доближи младите хора до обичаите и традициите на техните деди и да ги направи преки участници в това шествие.

Читалищно настоятелство, църковно настоятелство - 0885/ 682882

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания