Религиозни и храмови празници

Храмов празник ''Св.Георги'' в с.Върбово
ежегодно събитие

с.Върбово,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
06.05.2023 г. -
06.05.2023 г.


 
Строена през 1871г. тя е една от най-старите и в същото време много красива и запазена църква. Времето сякаш не е покътнало нито сградата, нито стенописите зографисани от Димитър Христов година след построяването на храма.
Фолклорни фестивали и събори
Образите на светците и библейските сцени са изключително свежи и запазени. Това според специалисти се дължи на факта, че са рисувани върху хоросана с маслени бои и кисело мляко, които са попили добре в мазилката.
Фолклорни фестивали и събори
Факт е обаче, че и местните милеят за храма си и го поддържат. А на празник всички върбовци пръснати по страната се връщат тук при корена си и се събират в църквата за служба и курбан за здраве.

Така и днес, на храмовия празник църквата бе пълна. Млади и стари дойдоха за празничната служба. Всяка година на Гергьовден иначе почти обезлюденото селце живва. Чува се глъчка, навсякъде има оживление.

Преди 50 години Върбово наброявало 750 души, разказват местните. След закриването на ТКЗС-то, а след това и на училището, постепенно върбовци се принудили да се изселят и да търсят препитание и образьование за децата си по всички краища на страната.

Съдба, споходила десетки малки села в Родопите. Днес тук живеят само 10 души. Често туристите в селото са повече от местните.

Иначе Върбово е със сигурност едно от най-живописните места,Скътано високо в планината, на около 3 км. от Широка лъка, запазило стария, автентичен дух на родопското село.

Сега към красивите гледки и достолепието на старите къщи пролетта е добавила и невероятен зелен килим, изпъстрен с жълта иглика, сини незабравки и пъстри теменужки.

А дърветата са побелели, сякаш засипани със сняг.

И тази година Гергьовден е ден за пости.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : тел.: 03030/2310/23

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания