Литература и изкуство, изложби

Награда за лит. критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков
ежегодно събитие

гр.Златарица, Община Златарица, Област Велико Търново

Вашата оценка
15.06.2023 г. -
15.06.2023 г.


 
Всяка година се връчва национална награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков.
Фолклорни фестивали и събори
Провеждат се през първата половина на м.Юни.
Златарица е родният град на Иван Радославов и Иван Мешеков Златарица, разположен югоизточно от старата българска столица, в гънките на Предбалкана.

Именно тук през 1992 г. по идея на акад. Иван Радев и катедра „Българска литература“ при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ със съдействието на обществеността и управата на града се учредява национална награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков.

Проведената през ноември 1992 г. научна сесия поставя началото на ритуалния сценарий, свързан с истинското завръщане на двамата критици в актива на новата българска литература. Призът е съвместна инициатива на Националния институт „Нова българска литература“ и Община Златарица.

Родно място е на народния учител Никола Златарски, синовете му проф. д-р Васил Златарски / 1866 – 1936 / - историк и проф. Георги Златарски / 1854 – 1909 / - професор по геология и на литературните критици Иван Мешеков и Иван Радославов, в чест на които от 1992 г. в Златарица през две години се връчват национални награди за литературна критика.

Иван Радославов и Иван Мешеков носят неотменно в себе си идеята за Пантеон, съграждат култ към националните творчески личности, извоюват в бързопроменящото се културно пространство „класически критически формули“. Самите те са личности, които притежават неповторим усет за големите, етапни явления в синхронията и диахронията на българското литературно време.

През последните две десетилетия наградата за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков се превърна в културна институция.

Получаването й е не само въпрос на професионално признание, но и на духовен престиж. Призът представлява статуетка, изобразяваща лъв и е допълнен от парична премия. Събитието се организира от Община Златарица съвместно с Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий”.

За повече информация :
Община Златарица
Великотърновски университет ''Св. св. Кирил и Методий''

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания