Литература и изкуство, изложби

Каралийчеви дни на културата гр.Стражица
ежегодно събитие

гр.Стражица,община Стражица,област Велико Търново

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
Май 2023

 
Приказен карнавал за Каралийчевите дни в Стражица. Те се провеждат всяка година в седмицата преди 24 май и включват разнообразни инициативи, организирани от общината.

Фолклорни фестивали и събори
В навечерието на Деня на славянската писменост, родният град на известния български писател Ангел Каралийчев – Стражица, ще се превърне за пореден път в домакин на организираните в чест на твореца Каралийчеви дни на културата.
Фолклорни фестивали и събори
В програмата са включени още конкурс за най- добра драматизация на приказка на Каралийчев, конкурс за есе „А имаше един вълшебник", конкурс за най-добра рисунка „В приказния свят на Ангел Каралийчев".

В програма е включен и общински фестивал “Аз пея и танцувам”, изложба от рисунки по приказки на Ангел Каралийчев, общински фестивал на художествената самодейност и карнавал на детската приказва, а също награда на името на детския писател, роден в Стражица.

Изложба от творби на деца, участвали в общинския конкурс „В приказния свят на Ангел Каралийчев", ще бъде открита в Изложбената зала на града.

Ще се проведефестивал на детското изкуство и читлищните художествени състави и карнавално шествие;

Каралийчевите дни в Стражица продължават на 24 май с общоградско тържество на централния площад. По-късно ще бъде връчена общинска награда на името на писателя, организиран е и общински карнавал с приказни герои от творбите на Ангел Каралийчев.

На 21 август 1902 г. в Стражица е роден Ангел Каралийчев (умира на 15 декември 1972), български писател и преводач, известен със своите разкази и книги за деца. Писателската му дейност започва, когато е на 17 години - учи химия в Софийския университет. Работи като редактор и сътрудник в няколко периодични издания и издателства
Фолклорни фестивали и събори
Автор е на книгите с разкази:
"Ръж" (1925), "Жълтици" (1926), "Имане" (1927), "Сребърна ръкойка" (1935), както и на десетки книги за деца и юноши: "Ането" (1938), "Тошко Африкански" (1940), "Житената питка" (1948) и Български народни приказки (1948; в два тома).

За повече информация :
Община СтражицаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания