Литература и изкуство, изложби

Международна писателска среща ''Побратимени светове'' в гр.Плевен
ежегодно събитие

гр.Плевен,Община Плевен,Област Плевен

Вашата оценка
Септември 2023

 
Преди години писателите в Плевен решиха, че е хубаво да бъде реализирана идеята за международно сътрудничество на литературното поприще.
Плевен имаше своите побратимени градове. Техни делегации идваха тук, за да покажат на нашите изложения своите произведения и стоки. Гостуваха обществени дейци и бизнесмени за важните чествания на града ни.

Писателите пожелаха също да имат своите литературни срещи с колегите си от побратимените ни градове в Македония, Румъния, Русия, Гърция и т.н. Идеята бе осъществена с много силната подкрепа на Община Плевен.Тя стана основа за много приятелства и за взаимни контакти, които по-сетне се изразиха в гостувания и на едните, и на другите писатели и поети, тук, в България и там, в градовете на Европа, с които Плевен си партнира. В наши литературни и печатни издания се появиха стихове от чуждестранните автори, а в техни алманаси и вестници – преводи на поетите - плевенчани.

И тази година писателската среща ще събере стари и нови приятели от Егоревск, Русия; Кавадрци и Битоля, Македония; Браила, Румъния; от Гърция, които ще имат възможността да споделят творческите си надежди и планове, да прочетат новите си стихове или проза, да се повеселят заедно. Нишката продължава.

Дружеството на писателите в гр. Плевен връчва своите годишни награди:
· за цялостно творчество
· за проза в раздел "исторически романи"
· за хумор и сатира

Днес Дружеството на писателите в Плевен разполага с Първановата къща, в която се помещава клуб „Слово”. Алманах „Мизия” придоби впечатляващ графичен дизайн и стана достъпен – в него могат да участват всички литературни плевенски творци, без да им се поставят каквито и да било условия, освен едно – да са талантливи. Обемът на алманаха достигна 200 страници. На разположение на Дружеството за провеждане на организационни прояви са всички плевенски зали. В града се провеждат международни литературни дни.

В диалога между националните култури и творческите генерации Плевенското писателско дружество утвърждава своята идентичност, с която достойно присъства в българското културно време-пространство. Тези срещи винаги се провеждат с активното съдействие на Община Плевен, която всъщност е институцията, която подпомага осъществяването на форума.

В програмата на Международната среща са включени редица прояви, които говорят не само за желанието на творците да се срещат и да осъществяват приятелски лични контакти, но и желанието им да научат повече за развитието на културата в съответните държави.

Контакти : 064/881290 881320 началник отдел „Култура”

За повече информация :
Община Плевен

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"

Искрено Ваш: Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания