Литература и изкуство, изложби

Дни на литературата и книгата ''Пловдив чете''
ежегодно събитие

гр.Пловдив,Община Пловдив,Област Пловдив

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
Юни 2023

 
За първи път проявата се организира през 2003 г. по инициатива на ИК „Жанет 45” и нейната собственичка – поетесата Божана Апостолова. Провежда се през 2/3 седмица на м.Юни.
Фолклорни фестивали и събори
Идеята е подкрепена от ИК”Летера”, ИК „Хермес” и Регионална библиотека „Иван Вазов”, които на ротационен принцип са домакини на проявата и основни организатори.
Фолклорни фестивали и събори
През дните “Пловдив чете'' издателства от цяла България представят продукцията си на щандове на открито на пл.”Ст.Стамболов”, организират се пресконференции, литературни четения, премиери на книги, базари и за първи път през 2008г. – маратон на четенето.

Фестът се утвърди като културно събитие от национален мащаб.

Същевременно запази своята непосредственост и характера си на отворена покана към всеки да се приобщи и да намери своето събитие сред многообразието от прояви.

Пловдив ще стане литературна столица на България, след като провеждащия се в София пролетен панаир на книгата се преобразува в национални Данови дни, които ще се провеждат в Пловдив.

На пл. "Ст. Стамболов". издателските изложения ще бъдат разположени на книжния базар. Издателствата ще продават книгите си с отстъпка.

Ще се запази традицията да се раздават книги в сто пловдивски таксита. В рамките на форума има специални участия на издателства на детска литература.
Фолклорни фестивали и събори
„Духовността е същинската победа на цивилизацията. Останалото е храна за червеите. Личното ми усещане е, че духовността в този наш свят се движи в апокалиптична посока. За съжаление...“ Така поетесата Божана Апостолова тъжно споделя своето виждане, докато чува „гласа си от дъно на бездна“.

И ми се иска да вярвам, че Пловдив чете е поне една малка крачка назад и встрани от това мрачно направление...
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Пловдив чете
Издателска къща Жанет 45Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания