Литература и изкуство, изложби

Празници на изкуствата ''Аполония'' гр.Созопол
ежегодно събитие

гр.Созопол,Община Созопол,Област Бургас

Вашата оценка
5 от 6 гласа
31.08.2019 г. -
08.09.2019 г.


 
В края на август и началото на септември в гр. Созопол се събира културния и интелектуален елит на страната ни във връзка с традиционните празници на изкуствата Аполония.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът "Аполония"
е с многогодишни традиции. Той ще посрещне отново стотици артисти в морския град Созопол. Тази година празниците започват в Амфитеатъра на града.
Фолклорни фестивали и събори
Пет са фестивалните сцени, на които ще си дадат среща изкуствата, артистите, публиката и морския вятър. Кръчмите, също традиционно място за избистряне на нови концепции в изкуството, са доста повече и всички вече очакват септемврийските празници.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалните сцени са:
- Амфитетър "Аполония", плoщaд „Хан Крум“ 6
- Читалище "Отец Паисий" 055 022 308
- Художествена галерия 055 022 202
- Археологически музей 055 022 226
- ОББ Джаз Клуб
Фолклорни фестивали и събори
Както винаги досега, фестивалът ще представи постиженията на българските творци през последния културен сезон, новите тенденции, интересни виждания и съвременни интерпретации в различните видове изкуства. Ще пристигнат и известни чуждестранни артисти и музиканти.

В Художествената галерия в Стария град ще има интересни изложби и литературни вечери, на които ще бъдат представени премиери на книги.

Многобройните любители на българското кино ще могат да видят някои от най-новите игрални и документални филми. Ще има разнообразна и интересна детска програма.

Фондацията за изкуство Аполония
е създадена през 1991 като продължител на идеите на Академията за изкуство със същото име. Фондацията е основният организатор на най-големия български фестивал Празниците на изкуствата Аполония, както и на Пролетния музикален фестивал, който се провежда в София.

През 1984 в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата. Хората на изкуството - художници, музиканти, писатели и поети, артисти и архитекти се вдъхновяват от красотата и уникалната созополска атмосфера.

За десет дни на петте фестивални сцени могат да бъдат видяни над 70 културни събития. Много от представяните произведения са световни и национални премиери.
Фолклорни фестивали и събори
Всяка вечер има театрално представление, камерен и джаз концерт, литературно представяне и концерт, или балет на открито. По време на фестивала в художествената галерия в Стария град, има изложби и майсторски класове по различни специалности – пеене, пиано, джаз-импровизации, театрални школи и други.

Фондация Аполония подготви програма на изключително високо ниво - истинска празнична програма.

Участват български музиканти, артисти, писатели и художници с международна слава, както и най-добрите драматични театри, оркестри и състави. Гостуват талантливи изпълнители от чужбина.
Фолклорни фестивали и събори
От 1999 Фондация Аполония присъжда наградата АПОЛОН ТОКСОФОРОС за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Статуетката е римска реплика от ІІ - ІІІ в. на оригинал от ІV в. преди Христа. Копието е изработено от Петър Кръстев и е дарено на Фондация Аполония от Международна фондация Антична Европа.
Фолклорни фестивали и събори
Както едно време, пълним чашите и споменаваме с добро и признателност всички, които създаваха, утвърждаваха и съхраниха Свободния дух на Аполония.

Някъде в архивите сме записали, че на третата година след началото вече било категорично ясно:

Созопол не може без Аполония и Аполония не може без Созопол.

Честито, Аполония! Честито, Созопол!

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Празници на изкуствата ''Аполония''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания