Литература и изкуство, изложби

Изложба-пленер ''Проф. Марин Върбанов'' в гр.Оряхово
ежегодно събитие

гр.Оряхово,Община Оряхово,Област Враца

Вашата оценка
09.08.2019 г. -
18.08.2019 г.


 
Всяка година от 9 до 18 август се провежда художествен пленер, посветен на Марин Върбанов и датират от 1995 година.
Фолклорни фестивали и събори
От 2001 година се правят редовно през август. От 2004 година се провеждат под егидата на частната галерия. Засега пленерите са камерни - до 10 души. Имало е години, когато художниите са били 26 души в Оряхово. Сега се поемат храна и спането. Организират се екскурзии в региона.

Проф. Марин Върбанов е български художник-приложник и педагог. Роден е на 20 септември 1932 г. в гр. Оряхово. Професор по текстил, наричан "магьосникът в текстила". Един от основателите на Катедра "Текстил" в Художествената академия в Ханджоу - Китай. Завършил Художествената академия в София и специалност "Текстил" в Художествената академия в Пекин.

Първият артист, извел изкуството на текстила от стандартните 2 измерения и превърнал го в 3-измерно изкуство. В модерния стенен килим негов учител е французинът Жан Люрса. Бил е преподавател в Художествената академия "Н. Павлович", в Парижката академия по изкуства, в университета в Ню Сеад Вели в Сидней, в Художествената академия в Ханджоу - Китай. Към приложния факултет на Художествена академия - София, той основава специалност "Текстил".

Поставя началото на цяла школа български текстилци, която възражда основата на килимарството. Събира в едно балкански, родопски и странджански багри и достига съвършена абстрактна форма от привидно примитивния материал. Творбите му - стенни килими, скулптури от вълна и памук, фрески от гайтани, макар и с много български дух са космополитни и извеждат на по-високо равнище световните тенденции. Сред тях са "Древна България", "Търново", "Зора", "Старинни мотиви", "Изгряващото слънце". Участва в международното изложение в Гран Пале. В Париж се среща с Пиер Карден, с когото работи в съдружие. Първият чужденец - преподавател в Художествената академия в Пекин. Основава академия по текстил в Хайнджоу, която носи неговото име.
Умира през 1989 г. в Китай.

За повече информация :
Община Оряхово
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания