Литература и изкуство, изложби

Празник на изкуствата в ХГ ''Никола Манев'' гр.Чирпан
ежегодно събитие

гр.Чирпан,Община Чирпан,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
Септември 2019

 
Роденият в Пазарджик, творящ в Париж и признаващ Чирпан за свое родно гнездо живописец, Никола Манев организира празник в двора на старата къща в съседство с родния дом на Яворов.
Фолклорни фестивали и събори
От 2000-та година, когато с лични средства купи, реставрира и след това дари на чирпанлии възрожденската къща, Манев неотклонно организира в средата на септември празници на духа.
Фолклорни фестивали и събори
Пак от тогава майсторът на четката учреди личен приз за представители на различните направления в изкуството.
Фолклорни фестивали и събори
Сред тях са примата на родната естрада Лили Иванова, треньорката Нешка Робева, Богдана Карадочева и други.

Художникът и общественик Никола Манев е един от малцината , които опровергават мисълта ,че “никой не е пророк в собствената си страна”.

И това е така , защото и родния Чирпан и България познават името и творчеството на световно известния българин.

Художествената галерия е създадена от световно известния български художник, роден в Чирпан, Никола Манев. Тук са експонирани картини от всички творчески периоди на художника.

Галерията е разположена в стара възрожденска къща, построена през 1867 г. в горната махала на Чирпан, в типичен пловдивски архитектурен стил от средата на XIX век.

Чрез общо дворно пространство художествената галерия се слива с Къща-музей „Пейо Яворов”, като образува музеен комплекс. От 10 години галерията събира през септември културния елит на България на празници под надслов „Всички заедно, да бъдем по-силни!”.

Роден е в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва живопис в класа на проф. Морис Брианшон.

Тогава се и установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

От самото начало на кариерата си Манев изследва в картините си мистичното и приказното. В творчеството му се преплитат много теми (странните земни образувания на българската природа, пустинята на Алжир и Тунис, мексисански мотиви), но към една от които той се връща особено често - романтичните гледки на парижките покриви и комини.
Фолклорни фестивали и събори
През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан, възстановява я, и я завещава на града. Тя дели общ двор с къщата-музей „Пейо Яворов“. Заедно с къщата, Никола Манев дарява 40 свои картини от различните периоди на творческия си път. През 2008 година Никола Манев става академик на Българската Академия за Наука и Изкуство.

Адрес ул. Тaне Пеев 7, Чирпан
Телефон 0416 96170

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Чирпан

Сайт на Никола МаневАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания