Литература и изкуство, изложби

Международен фестивал на хумора и сатирата гр.Габрово
ежегодно събитие

гр.Габрово, община Габрово, Област Габрово

Вашата оценка
3.5 от 10 гласа
Май 2023

 
Както всяка година през май (третата сьбота и неделя) българската столица на хумора – Габрово, се превръща в център на весели събития, привличащи много гости и участници от близо и далеч
Фолклорни фестивали и събори
Традиционните Майски празници, прерастнали в Международен фестивал на хумора, се организират ежегодно в чест на Деня на Габрово и предлагат много смях и забавления за всички възрасти.
Фолклорни фестивали и събори
В богатата програма на фестивалните дни се организират атрактивни и весели изяви – комедийни спектакли, паради на духови оркестри, спортни състезания, танцови забави, концерти, детски празници, фолклорни възстановки, площадни веселия, карнавално шествие.
Фолклорни фестивали и събори
Като естествен център на веселите габровски празници се откроява Домът на хумора и сатирата.

Уникалният културен институт с международна известност, превърнал се във „визитна картичка” на града. Тази година той ще изненада своите гости с интересни изложби на гостуващи творци – майстори на хумористично изкуство от България и чужбина.

Истинската кулминация на Фестивала на хумора е габровският карнавал:
Фолклорни фестивали и събори
Олицетворение на хумористичните традиции, ревностно съхранявани и почитани в Габрово. Възникнал е на основата на габровската Олелийня – шумен и пъстър градски празник с карнавално шествие, песни, танци и закачки – и е втъкал в себе си европейското влияние чрез маскените балове на професионалните гилдии от 30-те години на XX в.

Прекъсван досега само по време на Втората световна война и в периода на прохождащата демокрация /1990 – 1997 г./, този масов празник е възроден през 1998 г. с помощта на Делегацията на Европейския съюз в България.

Само две години по-късно, благодарение на уникалния си карнавал, Габрово става член на Фондацията на европейските карнавални градове със седалище в Амстердам.

Днес карнавалът на хумора е върхов момент в тържествата по случай Деня на Габрово и се провежда всяка година.
Фолклорни фестивали и събори
Пъстрото карнавално шествие, което с часове ще се вие по улиците на града. Най-оригиналните маски и костюми и най-добрите представени картини ще получат награди, а до среднощ централният градски площад ще се оглася от фойерверки и музика.
Фолклорни фестивали и събори
Карнавалът в Габрово – с думи не може да се опише, с око трябва да се види и през сърцето да се прекара... Заповядайте на Карнавал в Габрово – май !
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Елате в Габрово
Габровски фестивал
Община Габрово
Музей на Хумора и Сатирата

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания