Литература и изкуство, изложби

Международен фестивал ''Процес-пространството'' в гр.Балчик
ежегодно събитие

гр.Балчик, община Балчик, Област Добрич

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
Юни 2023

 
Процес-пространство“ е името на международен фестивал за съвременно изкуство, който се провежда през юни (средата на месеца) всяка година в Балчик. Фестивалът е основан през 1991 г. от Димитър Грозданов.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът „Процес-пространство“ е отворен за всички видове изкуства, включително музика, театър, перформънс, мултимедия.
Фолклорни фестивали и събори
Организационният екип кани от класици до експериментатори, без да поставя органичения, което всъщност представлява и специфичния облик на фестивала.
Фолклорни фестивали и събори
Мото: Преобразуване на пространството. Откривания в Арт Галерия Балчик:

Балчик е притегателен център за творци от България и чужбина, които творят нови форми във всички направления на изкуството. Балчик е сцена за редица събития включващи се в разнообразната програмата на фестивала - уъркшопове, демонстрации и презентации.

По традиция фестивалът завършва с изложба представена в Художествена галерия на Балчик.

Заслужено определян като единствения фестивал за съвременно изкуство у нас, „Процес – пространство” е повече от ежегодна проява.

С мащабната си колекция от над 2000 оригинала и с дългия списък от български и международни участия през годините, фестивалът има правото да претендира за качество на селектираните автори и произведения, създавайки условия за традиционност и приемственост.

Фестивалът се организира от 1991 г. насам в град Балчик, като само през 2001 г. се провежда в Русе. В лицето на своя основател и главен организатор Димитър Грозданов „Процес – пространство” се явява наследник на първите неконвенционални опити и тяхния последвал стремеж към институционализиране.

Той предлага една възможност за изява на наши и чужди артисти, а последвалият обмен на информация и умения между тях играе важна роля за ситуирането на българското съвременно изкуство на международната арт сцена.

Една от първоначалните и отстоявани до този момент идеи на фестивала е неговата колекция да се превърне във фонд на един бъдещ музей за съвременно изкуство или галерия.
Фолклорни фестивали и събори
Тази идея не е отмряла – даже напротив, колекцията продължава да се увеличава постепенно с всяко едно издание на фестивала, чакайки търпеливо възможността да изпълни първоначалната си цел.

Освен от България във фестивала през годините са взимали участие художници от различни държави – Австралия, Австрия, Албания, Белгия, Босна, Великобритания, Германия, Естония, Израел, Испания, Италия, Канада, Колумбия, Латвия, Литва, Македония, Румъния, Сан Марино, САЩ, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Холандия, Хърватия, Швейцария, Швеция, Япония.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Художествена галерия Балчик

Община Балчик

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания