Литература и изкуство, изложби

Национален конкурс за пътеписи на тема ''Неизвестната България''
ежегодно събитие

гр.Стара Загора,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
Септември 2023

 
За всички, които обичат пътешествията, приключенията, легендите, преданията и желаят да споделят впечатленията си от красивите и не толкова познати места в България, Фондация „Д-р Щерев", Артклуб „Херос" Стара Загора и НЧ „Даскал Петър Иванов" Стара Загора, обявяват Национален конкурс за пътеписи на тема „Неизвестната България".
Красотата на България е безспорен факт. В нея има безброй места, които спират дъха на човек и го карат да се преклони пред красотата на природата и да усети радостта от живота. Повечето от тях са малко познати и не много популярни. Всяко едно населено място в България крие легенда и предание, известни в повечето случаи само на местните хора. Всеки човек преживява срещи и събития, които оставят траен отпечатък в живота му.

Целта на конкурса е да се преоткрие онази малко известна България, пълна с предания, митове, легенди, културно-исторически факти, събития, природни феномени и стойностни личности. Идеята на организаторите на конкурса е чрез творбите да се популяризират и представят малко известни места, събития и предания, легенди и живота на хора, свързани с тях. Чрез участието си в конкурса бихте могли да помогнете да се запази паметта и знанието за любими и малко популярни места в България.

РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ:
1. Конкурсът е явен.
2. Право на участие имат всички, навършили 18 годишна възраст. Няма ограничения за горната възрастова граница и за броя на изпратените творби.
3. Пътеписът, разказът или преживяната история, придружени от минимум 5 максимум 10 снимки трябва да са авторски.
4. В творбата освен личните впечатления и преживявания на автора трябва да е включена информация за това къде се намира описаното място, да бъдат описани природни или културно - исторически забележителности, местни легенди, интересни личности, традиции, вярвания и обичаи.
5. Текстът да не надвишава обем 30 000 знака за произведение и да бъде написан на шрифт Times New Roman, големина 12
6. Конкурсните творби се изпращат до 5 септември, като прикачен файл на имейл konkurssz@abv.bg като документ (doc файл) – написан на Microsoft Word с прикачени в него от 5 до 10 снимки. Снимките да бъдат в JPEG формат и не по-големи от 600 МБ /за снимка/.
7. Не се приемат творби на хартиен носител
8. Всяко произведение да бъде придружено от следната информация: име на автора, възраст, пощенски адрес, телефон и е-mail за контакти
Резултатите ще бъдат обявени на 1 ноември – Денят на народните будители.

ДОПУСНАТИТЕ ЗА ОЦЕНКА ТВОРБИ ЩЕ БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ ПО РЕДА НА ТЯХНОТО ПОЛУЧАВАНЕ В БЛОГ В НЕТЛОГ И ВЪВ ФЕЙСБУК.
Жури ще определи класираните творби за публикуване в сборник в електронен вариант. Авторите на отличените творби получават сборника и сертификат за участие в конкурса. Най-добрите и интересни пътеписи ще бъдат публикувани във вестник „Литературен глас”.

Фондация "Доктор Димитър Щерев"
район Красна поляна, кв. Разсадника, ул. Христо Благоев №25-31; 02/9200901

Арт клуб "Херос".
Адрес. Град: Стара Загора 6002. ; бул. Славянски 37 ет. 1 ап. 1; Телефони: (042)237-507

Народно читалище "Даскал Петър Иванов"
Адрес ул. Христо Ботев" № 4
Телефон 042/64 91 10
Електронна поща lit_glas@mail.bg ; lit_glas@abv.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания