Литература и изкуство, изложби

Mеждународен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти-Перник
ежегодно събитие

гр.Перник,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
4.2 от 5 гласа
Април 2023

 
Конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Провежда се в края на м.Април. Конкурса се провежда в ОК Дворец на културата, град Перник, площад ,,Кракра’’№1.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на организаторите е да даде сцена за изява на деца – инструменталисти на класическа музика от цялата страна, които да могат да се запознаят, да сравнят постиженията си и да общуват чрез езика на музиката.
Фолклорни фестивали и събори
Първоначално в конкурсите участват ученици на школи, но поради проявен интерес и от специализирани училища по изкуства от тази година участниците са разделени в две гупи – непрофесионалисти и професионалисти, т.е. ученици в такива специализирани училища.

Главната цел на конкурса е да даде сцена за изява на таланта, да бъде място за обмен на знания,умения и идеи сред музикалните педагози и изпълнители. Конкурсният тур е публичен.

В конкурса могат да участват млади изпълнители на класически музикални инструменти(индивидуално и в камерни формации).

Участниците се явяват в две категории-категория,,A’’ и категория ,,Б’’.

Категория,,А”- любители

В тази категория могат да участват:
- ученици от музикални школи, школи по изкуствата, школи към музикалните училища
- ученици от музикални паралелки на училища
- ученици на частни педагози
- изучаващи факултативен или задължителен инструмент в средните или висши музикални училища

Категория,,Б”- специализирани музикални училища/ средни и висши /

В тази категория могат да участват:
- възпитаници на средни музикални училища
- студенти от висши музикални училища и завършили такива
Фолклорни фестивали и събори
Конкурсната програма включва свободно избрани две произведения с различен характер. Участникът може да изпълни отделни части от сонати, сюити и други циклични произведения.

Времетраенето може да бъде по-кратко от горепосоченото за съответната група, но НЕ и да го надвишава! Журито има право да прекъсне участника при превишаване на времето.

Журито е съставено от изявени музикални педагози и музиканти.Всички негови решения по класиране на участниците са окончателни и неоспорими.

Журито оценява участниците на едно прослушване за всяка възрастова група в двете категории-,,А’’-школи и ,,Б’’-музикални училища

Таксата за участие е 40 лева за индивидуалните изпълнители и по 25 лева за всеки участник от ансамблите. При неявяване на участника ,таксата не подлежи на връщане.

Разходите по пребиваването в Перник(пътни, нощувки, храна, корепетитор) са за сметка на участниците. Организационният комитет не се ангажира с резервация на хотел.
Фолклорни фестивали и събори
Награден фонд:
- грамота за участие
- за всяка възрастова група и категория се присъждат диплом и медали за I-во, II-po и III-то място; могат да бъдат присъдени и поощрителни награди.Резултатите от класирането във всяка възрастова група и участниците в гала концерта ще бъдат обявявани на таблата пред съответните зали.
- ,,Grand prix’ ’- статуетка и парична награда от 500 лв. награда на Кмета за изключително ярко дарование
- награда-солист на Духов оркестър към ОКДК
- награда-солист на Камерен оркестър,,Орфей’’ към ОКДК
- награда за най-малък участник/момиче и момче/
- награда за най-добър корепетитор на конкурса
- награда за високи педагогически постижения
- награда от спонсор „Клавирна мечта“ за участник-пианист от категория„А“/музикални школи/

Организаторите си запазват правото да включват и допълнителни награди. Журито си запазва правото да не присъжда всички предварително обявени награди.

Конкурсът завършва с тържествен гала концерт на участници,определени от журито. Концертът ще се състои в Двореца на културата.Връчването на всички награди ще бъде на гала концерта.

Носителите на наградата на Камерен оркестър,,Орфей’’ и наградата на Духов оркестър към ОКДК получават покана за участие в празничния концерт за откриване на следващото издание на конкурса.

Приемат се само заявки ,попълнени по електронен път във формат документ на ,,Word’’ и окомплектовани с необходимите документи като отделни прикачени файлове ,изпратени на e-mail:schoolofarts@abv.bg

Конкурсът за млади изпълнители на класическа музика се организира от Община Перник, Общински комплекс Дворец на културата и Обединена школа по изкуствата.

Заявка за участие и регламента на конкурса може да бъдат изтеглени от сайта на Общински комплекс Дворец на културата

Конкурсът се провежда в един тур. Участвалите в предишни издания на конкурса могат отново да участват в него,с изключение на носителите на ,,Grand prix’’.

За допълнителна информация:
schoolofarts@abv.bg; office@palacepernik.com;
Телефони: +359887531036; +35976600333; +35976604283

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Перник
Дворец на културата - гр.ПерникАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания