Най-посещавани събития

Кукерски празник ''Старчовден'' в гр.Калофер
ежегодно събитие

гр.Калофер,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4.4 от 11 гласа
26.02.2023 г. -
26.02.2023 г.


 
Празника се чества в града винаги в неделята на Сирни заговезни, преди да започне Великия Великденски пост. Голяма група от местни мъже, младежи и децарадват жителите и гостите на града с дълги кукерски танци.
Фолклорни фестивали и събори
С традиционни костюми, маски и обредни танци кукерите танцуват и призовават за изгонване на "злите сили".
Фолклорни фестивали и събори
Кукерските игри се изпълняват само от мъже, а целта е да бъдат уплашени и прогонени злите духове, за да има богата реколта през годината.
Фолклорни фестивали и събори
В Карловският край
кукерите в миналото са носели наименованието СТАРЦИ . От тук произлиза и наименованието “Старчова седмица” или “Старчов ден”-дните около Сирни заговезни –времето през което се провеждат тези карнавални шествия.
Фолклорни фестивали и събори
В повечето от костюмите на кукерите в миналото / най вече в с Сушица-кв на гр Карлово/ преобладавал черният цвят на дрехите /чернокожи, чернодрехи/, затова те се наричали още АРАПИ . Това е свързано и с произхода на старото турско име на квартал Сушица - Арапово, а могилата където са се провеждали най пищните карнавални шествия - Араповска могила.

Във всяко селище облеклото , маските и игрите се различават, но посланието им е едно и също. В Сушица старците са два вида –“белогащи” и “баджаци”.

“Белогащите” са обути в бели потури, облечени са с бели ризи, наметнати с бели везани кърпи и носят по 5-6 връзки от продълговати звънци - “тучове”. Обути са с цървули, с бели навуща, пристегнати с кадънки /оплетено от козя козина здраво въже/. Маските /кюляфите/ са извезани с мъниста.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционните старчовски обичаи са изключително мъжки. В тях участват винаги ергени и млади женени мъже, които притежават физическа сила да носят многобройните звънци и издържат на целодневното игране, тичане и лудуване.

Освен това мъжкото участие има и магическо значение, тъй като произходът на тези игри е в т. нар. Фалически шествия, съдържащи оплодителна символика.
Фолклорни фестивали и събори
Сега вече може да участват и жени, и деца, стига те да имат сили и желание за това. Старците в кв. Сушица са облечени в два вида костюми. Не е без значение и артистичната дарба.

На Старчов ден участниците често носят оръдия на производството - дикел, коса, сърп, дори и части от рало, а често се представят и елементи от трудовия процес. Пресъздават се и исторически сцени.

Характерно за кв. Сушица е черешовото топче с Боримечката, Райна княгиня.
Фолклорни фестивали и събори
Хлопките и звънците са различни по брой, големина и звучност - от тънък и нежен звън до оглушителен грохот. Под техните звуци старците играят с определена стъпка. В играта на "баджаците" и "белогащите" се чувства определен ритъм, спазването на бавна танцова стъпка и хармонично звънене на хлопките и звънците.

Този стар празник - обичай и досега продължава да съществува в кв. Сушица.

Тържествата се провеждат в центъра на Калофер, а изпълнителите са облечени с оригинални кукерски костюми. Празника е известен още като Старчов ден и символизира прогонване на злите духове.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
НЧ "ХРИСТО БОТЕВ" - КАЛОФЕР; град: Калофер пощ.код: 4370;
тел.: 03133/23 41; тел. 2: 03133/25 59; chitalishte.kalofer@abv.bg
Кметство Калофер; ул."Христо Ботев"№2; тел. 03133/22 50; факс 03133/22-53


За повече информация :
Сайт на гр.КалоферАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания