Най-посещавани събития

''Празник на Розата'' в гр.Карлово
ежегодно събитие

гр.Карлово,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4.7 от 7 гласа
Май 2022

 
''ПРАЗНИКЪТ НА РОЗАТА'' се организира последната събота на м. Май или първата събота на месец Юни ежегодно. С близо 100-годишната си история се радва на огромен интерес. Привлича хиляди гости от страната и чужбина.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на розата, типичен за карловския регион, е ден, който показва цялото многообразие от културни традиции и занаяти характерни за българина.
Фолклорни фестивали и събори
Розопроизводството по поречието на река Стряма има над триста годишна история. Това се дължи на благоприятните климатични условия за отглеждане на маслодайната роза. В недалечното минало за ден на розите в Карлово е бил определен християнският празник “Св. Дух”, който се пада в сезона на розобера.
Фолклорни фестивали и събори
В Долината на розите
всяка година в първите дни на юни (краят на м.Май) се отбелязва празника на розата по особено пищен и красив начин, индивидуален по дух за всеки град от долината. Още от средата на май цялата долина е изпълнена с дъх на рози, в ранни зори всеки ден се събира розовия цвят. Розовите полета се огласят от песните на ранобудните розоберачки.
Фолклорни фестивали и събори
Събота - Ритуал "Розобер"в розовите градини на гр. Карлово
Розовите градини са огласени от изпълненията на фолклорни певчески колективи. Звучат весели мелодии на гайдарски оркестър. Девойки и младежи в народни носии демонстрират беритбата на розовия цвят. Гостите се посрещат с обредни хлябове и китка от рози и здравец. Очаква ги почерпка с розово сладко и розов ликьор. Кукерски танци внасят всеобщо оживление.
Фолклорни фестивали и събори
На фона на бавна мелодия на кавал от розовото поле се появява Царицата на розите, която приветства всички присъстващи и ги приканва да откъснат розов цвят от царството й .
Фолклорни фестивали и събори
Гостите наблюдават завладяващия танц "Розобер". Извива се кръшно българско хоро.

Празнична програма на площад "20 Юли".
Дефилиране на кукерски състави, изпълнения танцови и певчески групи.

Розоварене. Дегустация на гюлова ракия.
Демонстрацията на розоварене се възпроизвежда в една от най-интересните и красиви постройки в архитектурно-историческия резерват “Старият град” - Бухаловият хан. Тя е разположена срещу красива карловска чешма, намираща се на малък площад пред храма “Св. Богородица”.

Девойки с менчета с ароматна розова вода и китки здравец,посрещат и поръсват гостите. В двора е разположен казан за демонстрация. Присъства специалист, който разказва накратко за старата и новата технология на розоваренето.

Гостите се черпят с гюлова ракия. В същата сграда е разположен Центърът за занаяти и културни традиции, който предлага голямо разнообразие от сувенири и художествени творби.
Местни майстори на художествени занаяти демонстрират уменията си. Богата фолклорна програма.

Всеки ден по време на цъфтежа на маслодайната роза, от средата на месец Май до средата на м. Юни може да се провежда ритуал “Розобер” в розовите градини и розоварене – по предварителна заявка.
Фолклорни фестивали и събори
Събитията, които могат да бъдат наблюдавани са:
- ритуал "Розобер" в розовите градини край града
- автентичен, идващ от миналото танц, с участието на самодейни фолклорни колективи на Община Карлово. Розовите градини са огласени от изпълненията на фолклорни певчески колективи от Карловска община. Звучат весели мелодии на гайдарски оркестър. Девойки и младежи в народни носии демонстрират беритбата на розовия цвят. Гостите се посрещат с обредни хлябове и китка от рози и здравец.

На фона на бавна мелодия на кавал от розовото поле се появява Царицата на розите, която приветства всички присъстващи и ги приканва да откъснат розов цвят от царството и. Гостите наблюдават завладяващия танц "Розобер". Извива се кръшно българско хоро.
Фолклорни фестивали и събори
- шествие на царицата на Розите;
- дефилиране на кукерски колективи;
- концертни програми с участието на фолклорни състави от района и гостуващи групи;
- демонстрация на розоварене - запознаване с процеса, през който преминава дъхавото цвете, за да се превърне в прочутото по цял свят розово масло
- дегустация на продукти от роза: сладко, ликьор и ракия от рози.

Демонстрацията на розоварене се възпроизвежда в една от най-интересните и красиви постройки в архитектурно-историческия резерват "Стария град".
Фолклорни фестивали и събори
Тя е разположена срещу красива карловска чешма, намираща се на малък площад пред храма "Св.Богородица".

Девойки с менчеата с ароматна розова вода и китки здравец, посрещат и поръсват гостите. В двора е разположен казан за демонстрация. Присъства специалист, който разказва накратко за старата и новата технология на розоваренето.

Гостите се черпят с гюлова ракия.

В същата сграда е разположен Центъра за занаяти и културни традиции, който предлага голямо разнообразие от сувенири и художествени творби. Местни майстори на художествени занаяти демонстрират уменията си.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Карлово

Информационен сайт - Карлово
Карлово ИнфоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания