Най-посещавани събития

Кукерски празник ''Старчовден'' в гр.Карлово
ежегодно събитие

гр.Карлово,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4.8 от 16 гласа
25.02.2023 г. -
25.02.2023 г.


 
Всяка година в съботата преди Сирни Заговезни в град Карлово се провежда кукерски празник "Старчовден", на който се представят кукерските групи от селищата на общината, а също и някоя гостуваща група от страната.
Фолклорни фестивали и събори
Идващ от древността и запленяващ с пищните си костюми и игри, празникът е очакван с огромен интерес. В него участват кукери от всички селища на Общината и гостуващи състави от страната.
Фолклорни фестивали и събори
Характерни са за региона и селата около Карлово. С традиционни костюми, маски и обредни танци кукерите танцуват и призовават за изгонване на "злите сили".
Фолклорни фестивали и събори
В района на Карлово всъщност не се среща името кукер, кукерски игри - маскираните се наричат старци, а дните от карнавалната седмица Старчов ден.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерските игри се изпълняват само от мъже, а целта е да бъдат уплашени и прогонени злите духове, за да има богата реколта през годината. Календарно кукерските игри са свързани със Сирната седмица, която не е постоянно фиксирана. Тя зависи от църковния календар и варира - февруари или март.

Игрите започват от понеделник след неделя Месопустна и продължават до неделя включително. Последният ден е най-масово посетен от зрителите и броят на участниците - най - голям.

Съчетаването на мит, представление и художествена интерпетация разкрива пред публиката необозримата магия на игрите. Кукерски празници за Сирница започват в Карлово.

Традиционните старчовски обичаи са изключително мъжки. В тях участват винаги ергени и млади женени мъже, които притежават физическа сила да носят многобройните звънци и издържат на целодневното игране, тичане и лудуване.
Фолклорни фестивали и събори
Не е без значение и артистичната дарба. Освен това мъжкото участие има и магическо значение, тъй като произходът на тези игри е в т. нар. Фалически шествия, съдържащи оплодителна символика. Сега вече може да участват и жени, и деца, стига те да имат сили и желание за това.

Старците в кв. Сушица са облечени в два вида костюми:
Едните носят панталони от козя кожа, обърната с козината навън, и се наричат Баджаци. Над тях се облича бяла риза и над нея къс женски черен сукман. На раменете се носи ален пош (сватбарска кърпа), обшита с мъниста и титерета.
Фолклорни фестивали и събори
Старците са обути в цървули от свинска кожа, на кръста си носят широк кожен колан с 5 - 8 големи хлопки, между които висят разноцветни пискюли. Маската на главата, наречена кюлаф, е изработена от бяло хасе с конусовидна форма, висока около 80 см и богато украсена.

Вторите се наричат белогащи. Те са облечени в традиционен костюм в бяло - клин, бяла риза и ален пош на раменете (като на баджаците). Навущата стигат до коленете и са украсени с черни гайтани. Белогащите носят тучове - звънци, 8 - 14 на брой, между които също висят множество разноцветни пискюли.
Фолклорни фестивали и събори
На Старчов ден участниците често носят оръдия на производството - дикел, коса, сърп, дори и части от рало, а често се представят и елементи от трудовия процес.

Хлопките и звънците са различни по брой, големина и звучност - от тънък и нежен звън до оглушителен грохот. Под техните звуци старците играят с определена стъпка. Този стар празник - обичай и досега продължава да съществува в кв. Сушица. Пресъздават се и исторически сцени. Характерно за квартала е черешовото топче с Боримечката, Райна княгиня.
Фолклорни фестивали и събори
В играта на "баджаците" и "белогащите" се чувства определен ритъм, спазването на бавна танцова стъпка и хармонично звънене на хлопките и звънците.
Фолклорни фестивали и събори
НЧ „Васил Левски-1861 г.”; тел: 0335/ 9 33 91; e-mail:ch_karlovo@abv.bg

За повече информация :
Община Карлово
НЧ Васил Левски 1861Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания