Най-посещавани събития

Храмовият празник в Бачковският манастир ''Успение Богородично''
ежегодно събитие

с.Бачково, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
4.9 от 7 гласа
14.08.2022 г. -
15.08.2022 г.


 
Бачковският манастир се посещава масово на всички големи християнски празници, но особено тържествено се чества храмовият празник Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август). Още от предния ден тук пристигат стотици поклонници от различни краища на страната.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът остава отворен през цялата нощ и много от богомолците преспиват в църквата и по околните чардаци. По традиция на Голяма Богородица тук се събират и много роми християни от различни краища на страната.
Фолклорни фестивали и събори
Те пристигат още от предния ден, някои с коне и каруци, други с автомобили - и разполагат лагера си от двете страни на реката, под манастира. На самия празник, посещават службата в църквата и правят курбан, придружен с песни и танци .

Бачковският манастир „Успение Богородично“ е вторият по големина български манастир след Рилския. Бачковската ставропигия с храмов празник 15 август, се намира в долината на Чепеларската река (също така известна като река Чая), на около 10 километра южно от Асеновград.

Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите, което заедно с внушителния му размер и античност го правят един от най-посещаваните в България.

Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. Тук е изложено за продан буквално всичко, което расте или се произвежда в Родопите — редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла и други.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът е основан през 1083 г. от византийския пълководец Григорий Бакуриани и неговия брат Абазий, които са грузинци.

Само двуетажната костница, която се намира на около 300 метра от сегашния манастирски комплекс, се е запазила от самото основаване до наши дни. Костницата е уникален исторически обект, който си заслужава да се посети заради нейните старинни стенописи, които се нареждат сред най-ценните произведения на православното изкуство от XI-XII век.

Манастирът е покровителстван от цар Иван Александър по времето на Втората българска държава, за което свиделства негово изображение в арките на притвора на костницата в знак на благодарност за приноса му при възстановяването на сградата.
Фолклорни фестивали и събори
Като много други манастири по българските земи в Бачковската обител също се помещава килийно училище (от XI век). Предполага се, че след падането на България под османско господство в края на XIV век патриарх Евтимий е изпратен в Бачковския манастир на заточение. Тук патриархът и неговите ученици развиват активна религиозна и книжовна дейност. Св. Евтимий умира около 1404 г.

Освен основната църква, комплексът също така включва два по-малки храма — „Св. Архангели“ (от XIII-XIV в.), който се намира в северния двор до главната църква, и „Св. Никола“, строена в периода 1834–1837 г.

Църквата „Св. Никола“ , която се издига в южната част на вътрешния двор, впечатлява със запазените си стенописи от 1841 г., дело на известния художник Захари Зограф (изрисувал и собствения си образ сред тях). Манастирът има и собствен музей, в който могат да се видят обредни предмети и образци на златарското изкуство от различни периоди.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Телефон на манастира: 033 272 277

За повече информация :
Бачковският манастир ''Успение Богородично''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания