Най-посещавани събития

Национален събор ''На Белица на хорото''
ежегодно събитие

с.Белица,община Трявна,област Габрово

Вашата оценка
4.3 от 15 гласа
11.08.2021 г. -
11.08.2021 г.


 

сертификат

На 11.08.2018 г. /събота/ с. Белица, Община Трявна, ще бъде домакин на IV-то издание на Национален събор „На Белица на хорото“, посветен на стар събор със същото име.
Фолклорни фестивали и събориНа този ден се събират почти всички родове от цяла България, дава се осветен курбан, а на мегдана на селото до късна вечер се извиват хора, пеят се песни и се пие сливова ракия.
Фолклорни фестивали и събори
Събитието е по инициатива на Представителен Ансамбъл „НАШЕНЦИ”, със съдействието на Община Трявна и партньори “Балкания - Балканска асоциация за устойчив туризъм и култура”.
Фолклорни фестивали и събори
Национален фолклорен събор „На Белица на хорото“ се провежда за четвърта поредна година и е насочен към представяне самобитността на българския фолклор и колоритността на националните костюми. Целта на този събор е издирването, представянето и съхраняването на живото културно наследство на българския народ.
Фолклорни фестивали и събори
По време на фолклорния събор многобройните колективи ще имат възможност да показват разнообразието на българските носии и българския фолклор.

От 2017 година се приема събора да прерастне в междукултурно събитие, като включи международно участие на танцови, музикални и певчески изпълнители. Идеята е насочена към обмен на междукултурното наследство на човечеството чрез изразните средства на фолклора на различните народи.

Организаторите на събора Представителен фолклорен ансамбъл „Нашенци“, от 2015 година възстановяват ритуалния за местността събор, който се е провеждал през годините на 19 август, когато е храмовия празник на селото „Преображение Господне“.
Фолклорни фестивали и събори
Целта ни е да възкресим и възобновим старият събор, да покажем пъстротата на родния фолклор, българския дух и чистите човешки взаимоотношения, за да ги предадем нататък.

Именно чрез тях, българинът се е съхранил - всички тегоби и радости е превръщал в песен и танц, вплитал ги е в шевица.

Нека празнуваме живия български дух!”

РЕКЛАМЕНТ НА СЪБОРА:
На събора за поредна година ще има компетентно жури, което ще оцени качествата на съставите, които ще се изявят на събора.
Няма възрастово ограничение за участниците;
Всички участници получават грамота от организаторите на събора.
Фолклорни фестивали и събори
УСЛОВИЕ ЗА УЧАСТИЕ:
Срокът за подаване на заявки за участие е до 30 юли, 2018 г. Всяка група трябва да изпрати заявка, с уточнен брой на участници. Група, която заяви участие плаща на място описаната сума в регламента.

Заявяването за участие е на мейл: ansambul_nashenci@abv.bg, в който се обявяват следните данни:
Наименование на групата; адрес; телефон за връзка; брой участници; посочена възраст на участниците; програма на групата (продължителност, жива музика или запис ) посочени дни на престоя (дата на пристигане, дата на отпътуване).
Фолклорни фестивали и събори
Всички участници ще бъдат настанени в хотел 3*, в град Трявна, в стаи по двама, с включена закуска и вечеря. Пакетна цена за нощувка и храноден на човек е 38 евро/ на ден.

Всеки участник пътува на свои разноски до и от град Трявна, както и до дестинациите, които избира да посети в свободното си време. Всяка група може да избере и заяви индивидуални дати за престой в рамките на 15-20 август, които задължително се посочват в заявката, с цел осигуряване на желания брой нощувки и храна за посочените от групата дни на престоя.
Фолклорни фестивали и събори
Извън задължителната програма на събора, групата има свободно време за посещение на интересни дестинации и обекти в страната.

За повече информация:
+359 887130968, +359 879018428 - Емилия Петкова - координатор;
+359 877753144 - Недко Иванов (худ. р-л на Ансамбъл ”Нашенци”)

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
НФФ ''На Белица на хорото'' във Facebook

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания