Най-посещавани събития

Успение на ''Св. Йоан Рилски Чудотворец'' в Рилския манастир
ежегодно събитие

Рилски манастир,Община Рила,Област Кюстендил

Вашата оценка
5 от 4 гласа
18.08.2021 г. -
19.08.2021 г.


 
На 18 август - Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец - Бог удостои братството и поклонниците в Рилската св. обител да отбележат тържествено представянето на Рилския светец пред Господа, което се е състояло в далечната 846 г.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на Св. Иван Рилски се отбелязва на три дати - 18 август, 19 октомври и 1 юли.
Фолклорни фестивали и събори
На 18 август се почита Успението на Св. Иван Рилски - денят на неговата кончина. На 19 август се извършва тържествено Богослужение.

На 19 октомври - пренасянето на мощите на светеца от София във Велико Търново. Този празник е наречен от местните хора Ден на отеца.

На 1 юли се отбелязва връщането на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилската обител през 1469 година.

И на трите празника почит към светеца отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в манастирската черква.

Недалеч от манастира се намират отшелническата пещера и гробът на Св. Иван Рилски, които също са места за поклонение. До пещерата има извор, от чиято вода християните пият за здраве.

Манастирският храм отново бе огласян от отправяните към него молитви и песнопения в негова чест за голяма радост и духовна полза на всички вярващи.

Присъстващите богомолци благочинно изчакваха реда си пред св. мощи на Христовия угодник, за да ги целунат с упование и надежда, и след покайните си и умилителни сълзи да отнесат в сърцата си богомислие и по домовете си - благословение.

Докато истинският образец за подражание е Св. Йоан Рилски Чудотворец, тъй като на дело той ни е показал какво означава човек да придобие цялост и възвишеност на своята личност.
Фолклорни фестивали и събори
Защото Рилският светец, бягайки от суетната слава, се е обърнал в живота си към истинската, всепрославяната Светлина, която е Христос, познал е чистата, всеобемащата любов към целия свят и чрез благодатното и очистващо действие на Св. Дух е преобразил падналото човешко естество в себе си до степен на святост.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Рилският манастир - информационен сайт

Рилският манастир - православен сайт
Природен парк - Рилски манастирАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания