Най-посещавани събития

Честване пренасяне Чудотворните мощи на ''Св. Иван Рилски'' в Средец
ежегодно събитие

Рилски манастир,Община Рила,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.8 от 16 гласа
19.10.2022 г. -
19.10.2022 г.


 
На 19 октомври Българската православна църква отбелязва деня на пренасянето на чудотворните мощи на ''Св. Иван Рилски'' в Средец (София).
Фолклорни фестивали и събори
От пещерата край Рилския манастир,
където бил погребан след смъртта си през 946 г. Това станало след като самият светец се явил на своите ученици и поискал от тях пранасянето на нетленното му тяло.
Фолклорни фестивали и събори
През 1183 г. унгарският крал Белла Трети превзел Средец и отнесъл мощите на българския светец в своята столица Естергом, където те продължили да правят чудеса и това убедило унгарците три години по-късно да ги върнат в Средец.
Фолклорни фестивали и събори
През 1195 г. българският цар Асен Първи тържествено пренесъл мощите в тогавашната столица Велико Търново.

След падането на България под османска власт, през 1469 г. те били върнати с тържествена процесия обратно в Рилския манастир, в чиято главна черква се пазят и до днес.

Най-внушителният паметник на българската архитектура и най- големият духовен център по българските земи е Рилският манастир “Успение Пресвета Богородица”.

Намира се в северозападната част на Рила, на 1150 м надморска височина. Построен е край малките планински реки Рилска и Друшлявица и отстои на 120 км от София. Историята му е тясно свързана с историята на българския народ.

Основан е през X век от отшелника Иван Рилски.
Фолклорни фестивали и събори
През XIV век тук се построява най- впечатляващата сграда от сегашния комплекс- каменната кула. Тя е пететажна отбранителна кула, дълга 8,30 м ,широка 7,80 м. Висока е 23 метра, а на най- горния и етаж е разположен параклисът “Преображение господне“.

С идването на османските нашественици, манастирът е опожарен и запада. Във втората половина на века трима братя от Кюстендилско се заемат с неговото възобновяване и пренасят в манастира мощите на Св. Иван Рилски.

Обявен е за национален исторически паметник и е включен в списъка за световно природно и културно наследство на ЮНЕСКО.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Рилският манастир - информационен сайт

Рилският манастир - православен сайт
Природен парк - Рилски манастирАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания