Най-посещавани събития

Честване на годишнина от Плевенската епопея
ежегодно събитие

гр.Плевен,Община Плевен,Област Плевен

Вашата оценка
4.4 от 30 гласа
10.12.2022 г. -
10.12.2022 г.


 
На днешната дата през 1877 г. руската армия успява да превземе окупирания от Осман паша Плевен, което е с решаващо значение за изхода от Руско-турската война (1877-1878 г.).
Фолклорни фестивали и събори
На тази дата се отбелязва "Ден на признателност на град Плевен към загиналите за неговото освобождение и се почита годишнината от Плевенската епопея" - отбелязва се всяка година по Решение на Общинския съвет от 1997 г.
Фолклорни фестивали и събори
Руските сили под командването на ген. Шулднер,
в състав от 7000 души, провеждат на 18. VI. 1877 г. първия щурм на Плевен. Не успяват. Дават над 2400 убити и ранени (срещу 2000 на противника). Вторият щурм е на 30 юли и въпреки многобройните жертви (над 7000 убити и ранени) също завършва с неуспех.
Фолклорни фестивали и събори
На 11 и 12 септември 100-хилядна руско-румънска армия осъществява третия щурм към града. По своите мащаби и кръвопролитие тази битка няма равна в цялата война. При Зелените възвишения частите на ген. Скобелев извършват пробив, но главното руско командване недооценява ситуацията и заповядва отстъпление...
Фолклорни фестивали и събори
От Русия пристига спешно изтъкнатият военен инженер ген. Тотлебен, който организира блокадата на града.

В изпълнение на своя план, ген. Гурко превзема селата, намиращи се на Софийското шосе - Долни Дъбник, Горни Дъбник и Телиш, и възелът около града се затяга. От края на октомври руси и румънци постепенно изграждат укрепителна блокадна линия. В началото на декември тя достига 50 км.
Фолклорни фестивали и събори
На (28 ноември) 10 декември 1877 г. Осман паша прави отчаян опит да пробие блокадата в района на река Вит, но претърпява пълно поражение и Плевен пада след 5 месеца невероятни усилия.
Фолклорни фестивали и събори
Паметният ритуал започва около 11.00 ч. на пл. „Възраждане" с участието на председателя на Народното събрание, народни представители от област Плевен, камандира на Сухопътните войски, представители на дипломатически мисии от страните участнички в Съюзническата армия, напомнят от пресцентъра на Община Плевен.
Фолклорни фестивали и събори
Панихида в памет на загиналите
ще отслужат Плевенският митрополит и свещеници от плевенски храмове. След официалните слова пред Вечния огън на Параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец" ще бъдат поднесени цветя и венци в знак на признателност към подвига на героите от Плевенската епопея.
Фолклорни фестивали и събори
„Връщане сабята на Осман Паша" е озаглавена историческата възстановка на клубове „Традиция" от страната, която ще се състои същия ден от 12.00 часа в двора на Къща музей „Цар Освободител Александър II".

В 20.00 ч. е началото на празничната заря.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Плевен
Р В И М ПлевенАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания