Най-посещавани събития

Международен фестивал за автентичен фолклор с.Дорково
ежегодно събитие

с.Дорково,Община Ракитово,Област Пазарджик

Вашата оценка
4.5 от 19 гласа
27.07.2020 г. -
29.07.2020 г.


 

сертификат

В края на м.Юли или началото на м. Август около Илинден (стар стил),петък, събота и неделя, се провежда международен фолклорен фестивал в с.Дорково.
Фолклорни фестивали и събори
През 1999 с подкрепата и съдействието на фондация “Пътеки” – официален представител на България в ЦИОФФ /Международен съвет на организациите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства / - фестивалът прераства в международен.
Фолклорни фестивали и събори
Освен много групи от различни региони на страната в него взеха участие фолклорни ансамбли от Гърция , Полша , Молдова , Македония и Сърбия. Тази година участват много групи за автентичен фолклор от България и фолклорни ансамбли от Италия, Турция, Полша , Молдова, Македония и др..
Фолклорни фестивали и събори
С подкрепата на Кметство Дорково, Община Ракитово, Министрество на културата, фондации и местни фирми фестивалът се провежда успешно, като с всяка изминала година той се разраства и усъвършенства, популярността му се увеличава както сред българските фолклорни групи, така и сред международните.

Целта на фестивала е
да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство.

На всички участници ще бъде връчен диплом и почетен знак на фестивала.

По време на фестивала ще се проведе национален преглед на фолклорните ансамбли към ЦИОФФ.

Читалище
Местното читалище „Св. Св. Кирил и Методий” е учредено в началото на 1919 г., като отначало се използва кафенето на Тома Цигов. През 1927 г. на читалището е направено освещаване, а през 1928 г. е построена първата му сграда. Тя разполага с библиотека, бюфет и 140 подвижни места.

Тази сграда е разрушена на 3 август 1957 г., за да бъде открита новата двуетажна читалищна сграда през декември 1962 г. В новата постройка се помещават киносалон с 300 места, гримьорни, репетиционна зала, модернизирана библиотека. Дворът на читалището заема площ 1850 km², а самото читалище е с площ 745 km².

Към читалището са сформирани три самодейни състава:
- ансамбъл „Овчарска песен”,
- влашката група „Фантъна”
- циганската група „Романо ило”
Фолклорни фестивали и събори
Ансамбъл „Овчарска песен”
През 1971 г. е основан фолклорен ансамбъл „Овчарска песен” към читалището „Св. Св. Кирил и Методий”. Той се състои от оркестър, танцов състав, мъжка певческа група и женска певческа група. Числеността му през годините е различна: към 2004 г. е около 45 души, но някога броят на самодейците е бил 120 души.

Инструментите, които ансамбълът използва, са кавал, гайда, тъпан, тарамбука, тамбура.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : с.Дорково, ул.“Цепина” 59, Тел.035432221, 035432222; 035432327;
Читалище: e-mail: dorkovo@abv.bg
Кмет: е-mail: kmet_dorkovo@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Сайт на с.Дорково
Община Ракитово

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания