Най-посещавани събития

Традиционен Ваклиновски събор в м.Марулевски ливади
ежегодно събитие

с.Ваклиново,Община Сатовча,Област Благоевград

Вашата оценка
4.1 от 11 гласа
14.07.2022 г. -
15.07.2022 г.


 
Ежегодният събор, известен като „Ваклиновски събор“, се провежда през месеците юли (втората половина) или в началото на август в местността „Ваклиновски/Марулевски ливади“ непосредствено до село Ваклиново.
Фолклорни фестивали и събори
Организаторите са подготвили богата програма с участието на местни фолклорни групи и гост изпълнители, които ще се грижат за доброто настроение на съборяните по време на двудневните тържества.
Фолклорни фестивали и събори
От Инициативния комитет по организиране и провеждане на традиционния събор "Ваклиново" канят всички жители и гости на общината да уважат празника.

Хиляди се стичат за традиционния събор, който ще се провежда събота и неделя.

Ваклиновският събор
е посветен на тютюнопроизводителите. Отглеждането на тютюн е основно препитание за хиляди семейства в региона. На сцената през двата празнични дни ще се качат млади таланти, изявени самодейци и професионални изпълнители.


Те ще разкрият пред хилядите зрители магията и красотата на българската песен и на народните ни танци, ще покажат значимостта на българското фолклорно наследство.

Атрактивни спортни надпревари ще има във втория ден на празника. Мъже и жени ще се борят в свободен стил на поляните в неделя, ще има и състезание на яки мъже по канадска борба..

Заради събитието, което събира над 25 000 души от целия Неврокопски край, се прибират много нашенци, които изкарват прехраната си зад граница.

Много от гастарбайтерите избират тези дни, за да се върнат в родното си място. Да се съберат с роднини, приятели и билзки, всички заедно да се веселят.

Село Ваклиново (преди Марулево) произлиза от село Кочан, което се намира на около 2,5 километра по на запад, като първоначално е било наричано Кочан махалеси.
Фолклорни фестивали и събори
Преданието гласи, че момиче от Кочан забременяло извънбрачно и според разбиранията по онова време трябвало да бъде бичувана и заточена. Родителите на момичето го настанили в колибата край нивата им в местността Цидаров дол. Момичето родило и останало да живее там.

По време на чумната епидемия от 1502 година, нейни близки също се преместват там, за да търсят спасение от „черната напаст“.

Според плочата на джамията в селото, тя е построена през 1254 година (по хиджра), което прави приблизително 1838 година и дава основание да се смята, че Ваклиново е обособено като отделно селище към 18-19 век.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство: Телефон: 0879 / 121752
НЧ „ПЪРВИ МАЙ – 1956 г.”; Тел.:0893946722; E-mail: chitalishte_vaklinovo@abv.bg


За повече информация :
Община СатовчаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания