Най-посещавани събития

''Национален фолклорен събор на католическите общности в България'' в с.Ореш
ежегодно събитие

с.Ореш,Община Свищов,Област Велико Търново

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
Юни 2023

 
През май / юни се провежда “Национален фолклорен събор” на католиците в България. Патрон на събора е Филип Станиславов - католически епископ от 17-ти век, роден през 1596 г. в село Ореш и автор на първата печатна книга на новобългарски език „Абагар", отпечатана през 1651г.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът започва с литургия от 9 ч. в храма „Безскверно зачатие на Дева Мария”.
Фолклорни фестивали и събори
А след това ще има шествие на участниците в събора от църквата до паметника на Филип Станиславов, където ще бъдат поднесени цветя.

След което с шествие домакини и гости се отправят към читалището, където в 10,30 ч. започва няколкочасов концерт.

В салона на читалището официално се открива събора и започва програмата.

В нея са включени – концерт на танцови, певчески групи и индивидуални изпълнения, отчитане на резултати от конкурс за детска рисунка, ревю на автентична народна носия от раклата на баба.

Със своите местни обичаи, песни и танци, в него участват представители на католическите общности от град Белене и Раковски, селата Белозем и Калояново от област Пловдив, село Малчика - община град Левски, село Бардарски Геран – община Бяла Слатина, село Драгомирово – Свищовско и други.

Един интересен факт съедини още по-живо гости и домакини – още с изпълнението на химна на село Ореш, чийто текст е писан от Павел Куков от Гостиля, банатските българи и католиците от старите села заедно отдадоха почит на селото и на автора на песента, присъстващ в залата.

Изпълнения на многобройните певчески и танцови формации към читалище „Филип Станиславов” с.Ореш се редуваха с изпълненията на гостите,.

В някои от изданията на събора участваха и католиците от Южна България и банатските Българи от Румъния, но тази година бяха само представителите на Никополска епархия.
Фолклорни фестивали и събори
Село Ореш е най-голямото село в община Свищов, католическо село, което е дало видни българи като Филип Станиславов, чието име носи читалището.

Селото се нарича Павликянско Орешане през 15 век. След засилена римокатолическа пропаганда павликяните, чиито далечни наследници са жителите на духовното им развитие през последните 300 години.

Тъкмо в Ореш се ражда един от първенците на българо-католиците, отдали всичките си сили за духовното развитие на народа през 17век по пътя на политическото му освобождение – Филип Станиславов,, епископ на Велика България”, написал първата българска печатна книга - “Абагар”.

Организатори са:
- Кметство и Народно читалище „Филип Станиславов 1903“ – с. Ореш,
- Католическа църква „Непорочно зачатие на Блажена Дева Мария“
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: И. Йозова, 06328/ 20 70, chit_oresh@abv.bg
Кметство с. Ореш; Адрес: Ореш, ул. Ропотамо 2; Тел.: 063/282086, 063/282023; E-mail: kmetstvooresh@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания