Най-посещавани събития

Събор ''Пирин пее'' в м. Предела
ежегодно събитие

Предела,община Разлог,област Благоевград

Вашата оценка
4.7 от 10 гласа
04.08.2020 г. -
05.08.2020 г.


 
Съборът на народното творчество "Пирин пее" ще се организира и провежда на 4 години, вместо както бе в момента на всеки две години. (4-5.VIII. 2018 г.)
Фолклорни фестивали и събори
Хиляди самодейци ще представят неподправената хубост на народното творчество, ще обагрят планината с цветовете на носиите и ще огласят Пределските ливади, а стотици хиляди любители на фолклора от България и чужбина посещават традиционно събора.
Фолклорни фестивали и събори
Силата, красотата и непреходността на българското народно творчество намират своята еманация точно в този вид на родния дух. Въстанието отпреди 130 години и революцията на българите по време на Илинден и Преображение са апогея на неутолимото желание за свобода и независимост.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се в края на м.Юли или началото на м.Август(събота и неделя). Концертите на фолклорните изпълнители и състави на шестте открити сцени в живописната разложка местност „Предела” продължават през целия ден.

Съборът „Пирин пее” не е фестивал, а движение за издирване, съхранение и популяризиране на изворни народни песни и традиции, подчертават от журито.

Съборът на народното творчество "Пирин пее" е поредица от местни и общински празници на народното изкуство, изучаване на фолклора и етнографска образност.

На концертите в местността Предела се представят образци на народната песен, танц, обреди, занаяти, народен инструментариум, удивителните костюми и накити, везмо и шевици, религиозно-езическите вярвания и ритуали, цялата календарно-обредна система.
Фолклорни фестивали и събори
Седловината, която разделя планините Пирин и Рила е известна у нас с името Предел.

Съборът на народното творчество „Пирин пее” успешно е възстановен през 1997 г. и заявява своето присъствие в културния живот на България и Пирин, заявява и своето намерението да насърчи и да запази уникалното фолклорно наследство на Югозападна България.

На територията на курорта се намират десетки почивни станции , които предлагат повече от хиляда спални места. Седловината е обградена от красиви борови и букови гори, завладяващи с особено очарование посетителите и предлагащи много възможности за лов и представлява географската връзка между Рила и Пирин.

Включва местностите Кулата, Пирин пее, Тишето и Калугерица.
Фолклорни фестивали и събори
Началото на Събора на народно творчество „Пирин пее” е поставено през 1962 г. и до 1985 г. се провежда на всеки пет години.

През 1985 г. тази забележителна проява на автентичните фолклорни традиции на Пирин е преустановена.

Организатор на Събора на народното творчество „Пирин пее” е Община Разлог и Областна администрация – Благоевград.
За контакти: ст. специалист "ОКЗС" тел.0747/80080

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Пирин пее във Facebook
Община Разлог

Областна администрация БлагоевградАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания