Най-посещавани събития

Маскарадни игри на ''Песпонеделник'' в с.Широка лъка
ежегодно събитие

с.Широка лъка,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4.5 от 16 гласа
Март 2023

 
Върховата изява на маскарадните игри в Средните Родопи, безспорно е на празника “Песпонеделник” в с. Широка Лъка – това е първият понеделник след Сирни Заговезни(сега, първата неделя на месец Март ), когато се обесва злото, превъплътено според родопските митологични представи, в „бесните” кучета.
Фолклорни фестивали и събори
В древността, обаче той се празнувал в понеделник. Провежда се на открито в центъра на село Широка лъка. Идеята на този езически празник в началото на месец март е да бъде прогонено злото и да бъде засаден новият живот.
Фолклорни фестивали и събори
„Песпонеделник”
Представлява древноезически обичай, обогатен с християнски елементи, изпълнява се за плодородие, изобилие и здраве. Младите мъже от селото се обличат в специални костюми и маски и обикалят из селото изпълнявайки обредни танци и ритуални сценки, представящи борбата между доброто и злото.

Кукерските игри в с. Широка лъка са описани за първи път в средата на ХХ в. от българския етнограф Христо Вакарелски и от Илия Калайджиев, родом от селото.

След символичните оплодителни обреди, които „старците” изпълняват, се ражда доброто и се възстановява редът в света, който заобикаля традиционно мислещия човек. Обичаи като женитба (с мъжка булка), любов, раждане, пресъздават жизнения цикъл и подтикват природата към нов живот.
Фолклорни фестивали и събори
Играта на маскираните мъже е мистично единство на ритъм, звук и багри, довеждащи почти до транс.

Маските в народните вярвания на родопчаните защитават от "нечистите сили". Звукът на звънците окачени около кръста на маскираните мъже, омайват и подсилват предпазното им действие.
Фолклорни фестивали и събори
Само звънците на всеки участник тежат до 30 килограма, а маската и костюмът - 20, така теглото на маскировката с която изпълнява своите танци кукера, достига близо 50 килограма.

По традиция всички обредни роли се изпълняват от мъже, облечени в различни маскарадни костюми.

Костюмите, които носят маскираните в Широка лъка млади мъже, се състоят от типичната за селото традиционна женска дреха – „вълненик”, на краката имат кожени навуща, на кръста – чанове и „тюмбелеци” (огромни звънци, носени от водача на стадото).
Фолклорни фестивали и събори
За маските си те използват допълнителни атрибути - червен плат или червена боя за очертаване на очите и устата, дълги кълчищени мустаци, чеснов лук - за прогонването на злото, което е силен апотропей според българската народна митология…
Фолклорни фестивали и събори
Маските от с. Широка лъка обикновено са антропоморфни, но с демонично изражение, направени са от нещавени кожи на животно – овца, коза.

Окичени са с рога, високи са, често достигащи над един метър… Трудно се описват с думи картините, които оживяват по калдъръмените сокаци на селото, по-добре да се видят.

Фестивалът е традиционен от 1977 година. По традиция, винаги първи излизат местните кукери, които в този край се наричат „песяци”.

От следващата година се включват и групи от Павелско и Орехово. И досега фестивалът остава един от най-колоритните в страната. Той е продължение на местните традиции, които са се изпълнявали до 40-те години на миналия век, а сега могат да бъдат единствено институционализирано продължение.
Фолклорни фестивали и събори
С всяка изминала година интересът към събитието се засилва и напоследък това се превръща в проблем за организаторите.

„Песяците” са преоблечени хора, предимно мъже с черни вълнени сукмани, с червени кантове- наречени вълненици. На кръста са препасани с кожени колани, с навърза на тях чанове и звънци, наречени „дюмбелеци”.

На главата си носят кожена маска от коза или от овца, задължително е да има мартеница и чеснов лук на нея. Обути са с цървули и държат дървена, червена сабя „спатилка” и дървен калам, през който духат пепел и така гонят злото, за което помага и силният звън на чановете.

Всички кукери се събират в центъра на селото, първо играят в един кръг, после се разделят на две, правят три обиколки и след това 2-ма от кукерите изпълняват ролята на волове, които орат почвата, а 3-ти е орач.
Фолклорни фестивали и събори
Следващ сее жито и така предрича плодородие и берекет за годината. Останалите кукери зариват житото с крака и със спатилките си. Запалват купчина сено и я прескачат 3 пъти, за да бяга злото.

В ритуала участва и преоблечена бременна жена, която по-късно е похитена от злосторник, и тя ражда принудително, а той е наказан веднага, чрез обесване на импровизирана бесилка на ралото на кукерите. Раждането на малкият кукер символизира идването на пролетта и плодородието.Участва и друга жена, която носи съпруга си на гръб, защото е инвалид, това символизира покорството на жената.

Всяка година повече от 250 участници от цялата страна се събират пред читалището в Широка лъка, за да изпълнят кукерските ритуали.

Ритуалът завършва с обиколка на всички кукери в кръг.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: Читалище "Екзарх Стефан"
Адрес: ул."Капитан Петко войвода" 26; Село Широка Лъка
Телефон: 030 302 233: Email: chitalishte_shiroka_luka@abv.bg


За повече информация :
Сайт с.Широка лъка


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания