Най-посещавани събития

Ден на гр.Сухиндол и честване на Трифон Зарезан
ежегодно събитие

гр.Сухиндол,община Сухиндол,област Велико Търново

Вашата оценка
4.8 от 10 гласа
14.02.2023 г. -
14.02.2023 г.


 
На 14 февруари - отбелязване на празника Трифон Зарезан, свързан с лозарството и винопроизводството, тъй като Сухиндол е винарски край. Празнува се с атрактивен ритуал, зарязване и манифестация.
Фолклорни фестивали и събори
Единственото място в България, където 14 февруари се почита по този начин. Сутрин всички се събират на централния площад и се вият кръшни хора,след което мъжете тръгват към лозята,а жените се прибират да готвят и да приготвят празничната трапеза.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът на 14 февруари ще започне по традиция със света литургия в църквата „Св. св. Петър и Павел”. След ритулното зарязване на лозята,следва празнична гощавка.

След официалните поздравления шествие ще потегли към местността „Димчански завой”, където ще бъдат зарязани лозята.
Фолклорни фестивали и събори
В празника се очаква да се включат и гости от побратимените на Сухиндол градове от Полша, Италия, Малта и Македония. Трифон Зарезан ще продължи с хора и ръченици на градския площад до късно вечерта.

След, което всички се прибират в града и се прави шествие от източния до западния край на града с магарешки и конски каруци, камиони, трактори, джипове, актьори-самодейци разиграват интересни сценки пред централната трибуна и по-пътя из града.

За празника на лозарите и винарите във винарския град се стекоха гости от цялата страна, а местните облякоха народните носии и първи влязоха в масивите да зарежат.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът завършва на стадион Ловико.

Сухиндол е разположен амфитеатрално
в полите на последните разклонения на Средна Стара планина. Разположено е в източното подножие на Деветашкото плато.

Вече над 100 години поминъкът на местните е свързан с лозаро винарската кооперация създадена през 1909г., която е и най-старата частна изба на балканския полуостров.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община СухундолАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания