Най-посещавани събития

Чествания в памет гибелта на Бенковски в с.Рибарица
ежегодно събитие

с.Рибарица,община Тетевен,област Ловеч

Вашата оценка
4.8 от 8 гласа
25.05.2022 г. -
25.05.2022 г.


 
Всяка година на 25 май в местността “Костина” се провежда тържество в памет на Бенковски. Честването вкючва зрелищна възстановка на трагичното събитие. Всяка година, актьори пресъздават сцената на убийството на Бенковски и залавянето на другарите му.
Фолклорни фестивали и събори
Днес тука има скромен паметник и всяка година на 25 май признателните българи се прекланят пред подвига и саможертвата на мъчениците за Свободата Българска.
Фолклорни фестивали и събори
Особено интересно е скачането на Захари Стоянов в ледените води на реката. Той единствен успява да се измъкне от засадата. По чудо остава невредим и се насочва към Троян.

Няколко денонощия, мокър, гладен и изтощен до смърт се лута из горите край селото. Помага му само овчаря Иванчо, за което по-късно губи живота си.

Това е най-голямата конна бойна сила по време на Априлското въстание.

Създадена по идея на Войводата Георги Бенковски, четата лети от село на село, за да повдига въстанието и духа на населението. Обикаля най-напред близките до Панагюрище селища (малката обиколка, 20-21 априлий стар стил) и нараства на повече от 200 юнаци.

После са подбрани най-смелите, с най-добрите коне и въоръжение и тръгват на по-далечни мисии.

На 23 април, Гергьовден, четата влиза в село Петрич, където води първото си и единствено победно сражение със златишки башибозук. Вдига въстанието и в околните селища Каменица и Смолско.

Важно е присъствието на четата на укрепения въстанически лагер на връх Еледжик.

На юг достигат до гара Белово (голямата обиколка). Там към четата се присъединяват шестима далматинци и един немец от работниците, строящи железницата.

С тях тръгва и българката Мария Ангелова-Сутич, съпруга на Иван Сутич - тя е единствената жена в четата.

На връщане минават пак през Еледжик, където се известяват, че Панагюрище е нападнато и тръгват бързо натам. Осъмват на 2 май сутринта над града на връх Лисец и виждат страшната картина на погрома и пожарите.

Пред трагичния финал на стореното от него в Тракия, Бенковски изрича тук пророческите си думи:

- "В сърцето на тиранина аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей!…" 12 (25) май, сряда

Балканът забучава, силен дъжд и мъгла скриват всичко. Овчарят, дядо Вълю не идва в определеното време и четниците са разтревожени, сменят позициите си. Към 17 часа предателят идва с весела песен на уста.

Радостно съобщава, че Русия и Сърбия отворили война на Турция и от запад са нахлули чети. Буйните души пламват отново! Весели и обнадеждени тръгват след Вълю на изток.
Фолклорни фестивали и събори
Към 18 ч. достигат река Костина, стъпват на подозрително новия и без следа от човешки крак мост.

Първи върви Вълю, след него е Бенковски, отец Кирил, Стефо и накрая е Захари. Щом Войводата стъпва на отсрещния бряг, Вълю се хвърля на земята и запълзява. Изгърмяват двадесетина пушки. Георги Бенковски пада прострелян с револвер в ръка. Отец Кирил е ранен и заловен, Стефо избягва, за да го заловят отново след два дни, Захари пада в буйните води, излиза няколкостотин метра по-надолу, заловен е и той след седем дни.
Фолклорни фестивали и събори
Главата на Бенковски е отрязана и носена до София, за да се сплашат българите. Тялото му по всяка вероятност е погребано на лобното място.

За контакти : НЧ"Развитие-1931"; Email: natura_rib@abv.bg; 06902 2479; 0886823770; +359884330267Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания