Най-посещавани събития

Национален поход ''По стъпките на четата на Таньо Стоянов – Войводата''
ежегодно събитие

гр.Тутракан,община Тутракан,област Силистра

Вашата оценка
4.8 от 5 гласа
30.05.2023 г. -
02.06.2023 г.


 
От 1985 година всяка година от 30 май до 02 юни се организира четиридневен поход „По стъпките на Таньо войвода“. Начало в парк ”Хр.Ботев” - Защитена местност "Сая кулак" - разположена източно от гр. Тутракан в землището на с. Пожарево.

Тук са слезли четите на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски и на Таньо войвода. Всяка година от тук тръгва младежки поход "По стъпките на Таньо Войвода".


Младите патриоти разиграха възстановка на събитията от 17 май 1876 г., когато четата на Таньо войвода стъпва на българския бряг.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционен организатор на събитието е Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие". По време на четиридневния преход в населените места се организират прегледи на маршовата песен и посещения на исторически забележителности в региона.
Фолклорни фестивали и събори
Проявата е под патронажа на президента на Република България и е част от националния календар на Министерството на образованието и науката.
Фолклорни фестивали и събори
Началото ще бъде дадено с паметна церемония и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Васил Левски, Панайот Хитов, генерал Суворов, генерал Пантелей Киселов в Тутракан.

Пред паметника в местността "Керчан баир" край село Априлово участниците в похода по стъпките на Таньо войвода поднесоха венци и цветя и се поклониха пред паметта на загиналите за свободата на България.

Таньо Стоянов е роден в Сливен през 1846 година. Учи в родния си град и след това става джелепин - занимава се с търговия с добитък. Привлечен към революционното движение от Васил Левски, в 1871 година Стоянов става един от основателите на сливенския комитет на Вътрешната революционна организация.

Левски го определя за Апостол в Ескиджумайско, Османпазарско, Котленско и Хаджиоглупазарджишко и го снабдява с пълномощно от 15 ноември 1872 г.

Таньо Стоянов се заема с дейността на куриер, но скоро е заловен от османските власти, откаран в Цариград и през септември 1872 година и е осъден на доживотно заточение в Диарбекир, Кюрдистан. През февруари 1875 година бяга от Диарбекир и се добира до Румъния, като се установява в Браила.

През август 1875 г. е извикан в Букурещ и е определен за апостол в Сливенско.

Преминава в Османската империя и във Варна получава инструкции от дошлия от Цариград Иваница Данчев, среща се в Аккадънлар с поп Харитон и Стоил войвода и през Тутраканско се прехвърлят в Олтеница, където се срещат с Панайот Хитов. Заминава за Турну-Мъгуреле, където след като Гюргевският революционен комитет взима решение за въстание Таньо Стоянов сам организира чета от 26 души.

Преминаване на четата на Таньо войвода е съгласувано с това на четата на Христо Ботев.
Фолклорни фестивали и събори
По съвет на Христо Ботев и Никола Обретенов Таньо Стоянов се насочва към Олтеница, за да може едната емигрантска чета да подпомогне въстанието в Източна, а другата в Западна България.

На 16 срещу 17 май 1876 година четата на Таньо Стоянов тръгва от Олтеница, минава Дунава, слиза при село Косуй Българ (днес Пожарево), Тутраканско, и тръгва на юг към Стара планина с цел да се подпомогне въстанието във Втори Сливенски революционен окръг.

Четата на Христо Ботев минава Дунава при Козлодуй на обяд на същия 17 май.

Точният маршрут на четата е установен под ръководството на изследователя Борис Илиев. На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния сливналия Таньо войвода, преминават Дунав при тутраканското село Косуй Булгар.

Бойната част тръгва на юг към Стара планина с цел да се подпомогне въстанието във Втори сливенски революционен окръг. Бойният път на четата продължава 11 дни и преминава покрай 28 селища и през три сражения.
Фолклорни фестивали и събори
Пътят на четата на Таньо войвода минава през Делиормана покрай преобладаващо турски села и тя скоро е открита и след нея тръгват потери.

Води три последователни сражения – при село Спахлар, на хълма „Припека“ при село Аязлар и последното на 27 май 1876 на „Керчан баир“ при село Араплар, в което четата е разбита.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Дружество ''Родно Лудогорие''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания