Най-посещавани събития

Международен фолклорен фестивал ''Бургас''
ежегодно събитие

гр.Бургас, община Бургас, Област Бургас

Вашата оценка
4.8 от 5 гласа
20.08.2020 г. -
24.08.2020 г.


 
Фестивала се провежда през втората половина на м.Август. Той се организира от Община Бургас под патронажа на кмета на града под надслов „Да съхраним завещаното от нашите предци и го предадем на своите деца”.
Фолклорни фестивали и събори
Международният фолклорен фестивал Бургас
основан през 1965 г. за времето на своето съществуване е завоювал международен авторитет.
Фолклорни фестивали и събори
От 1978 г. фестивалът е член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали (ЦИОФФ), а от 2001 г. на организацията International Festivals & Events Association Europe /IFEA/.
Фолклорни фестивали и събори
Всяка година на морския бряг се събират представители на различни контитенти носещи дълбоко в себе си фолклорното наследство на своите народи, правейки го достояние на всички.

Съорганизатори на фестивала са Министерство на културата и Българска национална телевизия.

Започнал като Балканиада на народните песни и танци, за кратко време фестивалът се превръща в значимо международно събитие за ценителите на народното творчество. В биографията на международния фолклорен фестивал са вписани имената на 440 фолклорни състава с над 18 хиляди участници.

Традиционно при откриването на фестивала се връчва наградата за народно песенно и танцово творчество "Нестинарка", учредена от Община Бургас.

Наградата представлява статуетка "Нестинарка" - дело на скулптора Ненчо Русев, диплом и парична сума.

МФФ включва концерти на сцената на Летен театър Бургас, на открити естради (сцени), концерти в региона, празнични дефилета, научна сесия по проблемите на фолклора, изложба-базар на традиционни сувенири, демонстрация на народни занаяти.
Фолклорни фестивали и събори
Р Е Г Л А М Е Н Т:
За участие във фестивала имат право да кандидатстват български и чуждестранни ансамбли за народни песни и танци, народни хорове и оркестри. Съставът на колективите, заедно с придружаващите ги лица не трябва да надвишава 30 души, а възрастта на участниците да е над 15 години.

Програмата на всеки колектив да включва програми за самостоятелен концерт и участие в сборни концерти с продължителност 5, 20 и 45 минути. При изпълнение на програмата на плейбек, записът да бъде предоставен на студиен компакт диск, мини диск. Препоръчва се ансамблите да представят програмата си с оркестър на живо.

Международният фолклорен фестивал включва концерти на сцената на Летен театър – Бургас, открити естради в града, концерти в региона, празнични дефилета, демонстрация на народни занаяти, фото и видео заснемане на фестивалните прояви.
Фолклорни фестивали и събори
Индивидуалната програма на съставите, участващи във фестивала се връчва в деня на пристигането им. Организаторите осигуряват преводач на всеки колектив.
Фестивалната такса за участие на одобрените състави е 600 лв.

Международният фолклорен фестивал няма конкурсен характер. Съставите получават Диплом за участие .
Разходите по пребиваването на колективите са за сметка на организаторите. Пътните разходи до град Бургас и обратно са за сметка на колективите.

Ако колективите включват лица над посочената по-горе цифра /30 души/, поемат за своя сметка пребиваването им на фестивала.
Във фестивала не се допускат колективи, участвали през предходната година.

Химн на фестивала е "Прехвръкна птичка".

Aдрес за кореспонденция и информация:
8000 БУРГАС, УЛ. “АЛЕКСАНДРОВСКА”№ 26
ОБЩИНА БУРГАС, МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ
Тел. 0886 050660; E-mail : mff@burgas.bg; mff_burgas@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Бургас
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания