Най-посещавани събития

Храмов празник на Черепишкият манастир ''Успение Богородично''
ежегодно събитие

с.Лютиброд,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
4.5 от 6 гласа
15.08.2022 г. -
15.08.2022 г.


 
Създаден през XIV век, действащ, мъжки, храмов празник 15 август, Врачанска духовна околия. Години наред в комплекса са се водили учебни занятия на свещеническо училище, пастирско богословския институт и софийската духовна семинария.
Фолклорни фестивали и събори
Черепишкият манастир "Успение Богородично"
е разположен на 29 км югоизточно от гр. Враца, в уникалното със своето многообразие на природни форми и забележителности Искърско дефиле на Стара планина.
Фолклорни фестивали и събори
До Черепишкия манастир се стига лесно с кола от София по главния път (Е79) за гр. Мездра през Искърското дефиле. На около 5 км преди Мездра има отбивка, която след 4 км води до портите на манастира.
Фолклорни фестивали и събори
До манастира може да се стигне и с влак, като се слиза на спирка Лютиброд.

Черепишкият манастир "Успение Богородично" датира от Второто Българско царство - построен е по времето на управление на Цар Иван Шишман (1371-1393 г.), за което говори документ, съхраняван в Софийския църковен исторически и археологически музей. В периода на османско владичество Светата обител е многократно разрушавана и опожарявана.

В края на 16-ти век е реконструирана от св. Пимен Софийски. В годините на национално Възраждане манастирът се превръща в просветно средище.

Създадено е килийно училище, писани са и преписвани книги, жития и евангелия. Оттогава датират реликви като Черепишкото евангелие, подвързано през 1512 г. със златни корици и украсено с библейски сцени, както и евангелието на монах Данаил и създадената от Якоб книга на апостолите.

През 1797 г. в "Успение Богородично" намира убежище св. Софроний Врачански. В периода 1872 - 1876 г. манастира е посещаван и от членове на Врачанския революционен комитет и представители на БЦРК.

В близост до Черепишкия манастир е местността "Рашов дол", където се развива последното сражение на част от Ботевата чета, предвождана от Георги Апостолов.

"Успение Богородично" е посетен и от Иван Вазов през 1889 и 1907 г., а през 1897 той е спирка на Алеко Константинов по време на похода му из тези места, след който се ражда популярния пътепис "Българска Швейцария".
Фолклорни фестивали и събори
В околната местност са открити останки от стари християнски храмове, а в последно време е възстановена и реставрирана голяма част от манастира.

Силно впечатление правят многото и живописни постройки на светата обител, повечето от които са построени към 1836 година от игумен Йосиф.

Сред тях се откроява църквата "Св. Георги", която въпреки многобройните преустройства е запазила първоначалният си вид от 1612 година. и част от стенописите си (19-ти век, дело на поп Йоаникий), както и костницата, "увиснала" от стръмна скала върху една от сградите.

Храма представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с обширно преддверие, открита галерия и островърх купол. Сред забележителностите на вътрешната му украса е иконостас с изящна дърворезба и плащеница, извезена през 1844 година.
Фолклорни фестивали и събори
Черепишкия манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.

От Черепишкия манастир е излязъл един от най-старите оцелели български ръкописи – манастирският устав писан през 1390-1396г. Днес този ръкопис се съхранява в Църковния историко-археологически музей в София.

В манастира са писани и преписвани книги, жития и евангелия. Трябва да се споменат реликви, като Черепишкото евангелие, евангелието на монах Данаил, създадената от Якоб книга на апостолите, сборника "Маргарит" на Тодор Врачански и др. Интерес представлява и сребърната мощехранителница, изработена през 1792г. от златарите Тошо и Георги.

Близо до Черепишкия манастир се намира природната забележителност - Черепишките скали.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти:
Черепишки манастир
Телефони: +359 899 037020; +359 879 868671; +359 895 630236
Телефон кметство: 0897 312 770; E-mail: liutibrod@mail.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания