Най-посещавани събития

Ботеви дни в гр.Враца
ежегодно събитие

гр.Враца, община Враца, Област Враца

Вашата оценка
4.7 от 7 гласа
24.05.2023 г. -
02.06.2023 г.


 
Ботевите дни се провеждат всяка година от 24 май до 2 юни във Враца и са посветени на Христо Ботев и неговата чета. Дните са съпроводени с богата културна програма: конкурси, рецитали, изложби и концерти.
Фолклорни фестивали и събори Кулминация на честванията са митингът-заря на 1-ви юни, провеждан на площад "Христо Ботев", както и всенародното поклонение на 2 юни на връх Околчица.
Фолклорни фестивали и събори
През 1885 г. на Милин камък се поставя началото на ежегодните чествания, посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета.
Фолклорни фестивали и събори
Ботевите дни са посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. От 2004 година се провеждат под патронажа на Президента на Република България.
Фолклорни фестивали и събори
Първият Ботевски организационен комитет с председател Иванчо Цветков, кмет на Враца и бивш опълченец, изработва устав за честванията, които ще се провеждат всяка година.

Ботевският организационен комитет е първата неправителствена организация в Княжество България.

С тържествена церемония във Враца на централния площад "Христо Ботев" се откриват "Ботеви дни". Честването се организира под патронажа на президента на Република България.

По традиция под звуците на химна ще бъде издигнат националният флаг и запален вечният огън до паметника на Воеводата.
Фолклорни фестивали и събори
На 2 юни 1964 год. се открива сегашният паметник на Христо Ботев, изработен от бронз и сив гранит, висок 12 метра. Автор е скулптора Владимир Гиновски.

До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път.
Фолклорни фестивали и събори
Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл включващ в себе си площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи дело на архитектите Делчо Сугарев и Иван Иванчев.

Първото официално честване на подвига на Ботевата чета е през 1901 година – след 25 години от героичните събития.

Тогава на Козлодуйския бряг се събира група сподвижници, опълченци и неколцина Ботеви четници, които тръгват по пътя на четата.
Фолклорни фестивали и събори
През 1947 год. 17 Ботеви поклонници-туристи преминават по пътя на Ботевата чета и полагат началото на най-голямата родолюбива проява в българското туристическо движение.

За повече информация :
Ботеви Дни
Н Т П ''По пътя на Ботевата чета''
Община ВрацаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания