Най-посещавани събития

Празник на розата и минералната вода в гр.Павел Баня
ежегодно събитие

гр.Павел баня,Община Павел баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.6 от 7 гласа
Юни 2023

 
Празника се организира ежегодно в рамките на 3-4 дни в края на втората седмица от м. Юни от община Павел Баня под патронажа на Кмета на общината.
Фолклорни фестивали и събори
В него са включени Детски фолклорен празник , на който децата от общината представят характерни за региона обичаи.
Фолклорни фестивали и събори
Изложба на местни творци, базар на художествени занаяти и продукти свързани с розата и розовото масло, фолклорен фестивал с международно участие, спортен празник с откриване на Плувно лято и избор на Цар на минералната вода и др.

Всичко това е съпроводено с множество детски атракциони, люлки и базар, които придават допълнителен колорит на целия празник.

Изборът на Царица Роза – Павел Баня преминава под формата на грандиозен спектакъл с участието на известни изпълнители и танцови формации.

Следва избор на цар на Минералната вода в атрактивно шоу, съпроводено с различни състезания, конкурси и игри…

Кулминацията на Празника е в последния ден, когато се представят ритуал “Розобер” и Розоварене по традиционни и съвременни методи, след което по улиците на града преминава грандиозно шествие на всички участници в Празника заедно със всички Кукерски и Коледарски състави от общината.

Всички те се събират на площада в центъра на града сред хиляди зрители и представят своите обичаи. Залп от Черешово топче обявява края на празника.

Розопроизводството в община Павел Баня се очертава като един от основните отрасли на общинската икономика. На територията на общината има 9 действащи розоварни и над 5 000 дка розови насаждения. Силно развитият балнеоложки туризъм и добрите условия за развитие на културен, екологичен и селски туризъм е другата силна страна на нашия регион .
Фолклорни фестивали и събори
Комбинацията на тези фактори по естествен път доведе до решението за провеждането на Първия Празник на розата и минералната вода – Павел Баня 2005.

Идеята е породена и от факта, че за пръв път Националният Празник на розата е проведен през 1967г. именно в Павел Баня..
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Павел БаняАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания