Най-посещавани събития

Международен младежки фолклорен фестивал ''Приморско''
ежегодно събитие

гр.Приморско,Община Приморско,Област Бургас

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
16.06.2021 г. -
23.06.2021 г.


 
През втората половина на юни на открита сцена се провежда Международен младежки фолклорен фестивал „Приморско“. Участват многобройни колективи от страни като: Русия, Казахстан, Полша, Украйна, Сърбия, Литва, Естония, Беларус, Латвия и др. и разбира се България.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивала се организира през втората половина на м.Юни. Организатори на мероприятието са Община Приморско и фондация „Европа“.
Фолклорни фестивали и събори
Концертите във фестивалните дни започват от 7 часа като входът е свободен. Фестивала няма конкурсен характер.

Тази фолклорна магия е възможна благодарение на организаторите - Министерство на културата, Община Приморско и фондация Европа.

До този момент във фестивала са взели участие над 100 колектива от 55 държави от петте континента.

Фестивалът е включен в културната програма на гр. Приморско и се провеждат с любезното съдействие на кмета на общината.
Фолклорни фестивали и събори
Освен създаване на празнично настроение, целта ни е:
- Да привлечем младите хора към съпричастност за съхраняване на изконно българското - обичаи, бит, нрави, отколешни традиции, културно наследство, което запазва нашата идентичност в Европейското семейство; да дадем шанс за изява на значителен брой деца и млади хора и да допринесем за повишаване на мотивацията им да се занимават с конструктивна творческа дейност, като превантивна мярка в борбата срещу порочните зависимости (цигари, алкохол, наркотици и др.) и агресията;

Размяна на творческа информация и развитие на постиженията в дадените танцови стилове и музикални направления.

Възрастовата група на фестивала е от 14 до 25 г. Във фестивала могат да участват фолклорни танцови състави, вокални групи, инструменталисти и солисти. Съставът на колективите, заедно с придружаващите ги лица не трябва да превишават 35 души.
Фолклорни фестивали и събори
Селекцията на съставите, ще се осъществя от художествен съвет при следните критерии:
- Съответствие на заявката с условията на регламента;
- Богатство на творческата биография;
- Оригиналност в носии, танци, песни и оркестър;
- Участия в други международни изяви;

Програмата на всеки колектив трябва да включва възможност за самостоятелен концерт, както и участие в сборни концерти с продължителност от 5 до 30 минути.

Препоръчва се ансамблите да се представят с оркестър на живо, а при невъзможност използването на синбек става само със студиен CD/DVD или флашка.

В рамките на фестивала се изнасят концерти на открита лятна сцена в гр. Приморско и гр. Китен, както и на открити сцени в района на общината.

Предвидено е празнично дефиле преди започването на концертите във всеки от фестивалните дни, изложби - базар на традиционни сувенири, демонстрация на фолклорни обичаи, среща с общинската администрация и видео и фото заснемане на изявите.

Програмите за индивидуално участие, както и за фестивалните дни се връчват на колективите в деня на тяхното пристигане. Организаторите си запазват правото да променят индивидуалните програми при обективна необходимост след връчването им на колективите. За всички участвали във фестивала са предвидени дипломи за участие и авторска статуетка.

По време на фестивала за участниците е подсигурена нощувка и трикратно изхранване в хотели и почивни бази категория 2* в град Приморско.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ПриморскоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания