Най-посещавани събития

Национален коледарски празник в гр.Ямбол
ежегодно събитие

гр.Ямбол,Община Ямбол,Област Ямбол

Вашата оценка
4.4 от 15 гласа
25.12.2022 г. -
25.12.2022 г.


 
Целта е да се популяризират традиционните български фолклорни обичаи, свързани със зимните народни празници, да се представя богатството на националното ни песенно и танцово изкуство.
Фолклорни фестивали и събори
В него вземат участие групи от различни райони на страната. В програмата са включени състави в различни възрастови групи, певчески и обредни формации.
Фолклорни фестивали и събори
Първи на сцената ще се представят детски коледарски състава. Втори ще бъдат групи, които ще представят певчески коледарски традиции от различни области в страната.
Фолклорни фестивали и събори
Сред тях са представители на всички общини от Ямболска област, както и гости от общините Димитровград, Тополовград, Хасково, Плевен, Стара Загора и др.
Фолклорни фестивали и събори
В 12,30 часа се отслужва Тържествен Рождественски ритуал. По традиция в него участват кмета на община Ямбол и Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит.
Фолклорни фестивали и събори
Следобед на сцената ще се изявят и танцови коледарски групи, които ще представят уникалността на ямболското коледуване с прочутите танцови стъпки и характерни униформи. Националният коледарски празник е с конкурсен характер.

Коледуването е стар български обичай и се е смятало за много важен момент в развитието на момците, защото има поверие, че момък, който не е ходил коледар, трудно може да се ожени.

Най-добре традицията на коледуване се е запазила и до днес в Родопите и Странджа. Коледарите тръгват да обикалят махалите след полунощ.

Това са групи от ергени, които предварително от Игнажден са се събирали при своя водач, който винаги е женен, той е така нареченият стариник.

Той знае добре всички коледни песни, които са много на брой и така коледарите, облечени празнично със специално украсени калпаци, които са накичени с бучки захар, с бръшлян, с чемшир, привързани са с червен конец, понякога украсени с пуканки и наметнати с ямурлуци и с тояги в ръце се събират в къщата на своя стареник и тръгват да обикалят махалата.
Фолклорни фестивали и събори
Обикновено селището е разделено на няколко части и във всяка махала ходи отделна група коледари.

Най-напред изпяват една песен на домакина, след което започват да пеят на всеки член от домакинството по отделно - на стопанина, на орача, на овчаря, на момата, специално.
Фолклорни фестивали и събори
За всеки има песен,
която е благопожелание за щастие и любов през настъпващата година. Така коледарите биват дарявани със специални коледарски краваи, които всяка мома приготвя за своя любим ерген коледар.

На другия ден със събраните краваи или кулаци се прави един търг, на който всеки ергенин иска да откупи кравая на своята изгора и след това започва общоселското хоро, което се играе през целия ден.

Виното се лее и за пръв път вече може да се яде месо след Коледните пости. С току що закланите прасета се правят големи пиршества. Коледарите си устройват гощавка в дома на своя стареник.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Ямбол

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания