Най-посещавани събития

Обичай ''Къпанки'' в гр.Перущица
ежегодно събитие

гр.Перущица,Община Перущица,Област Пловдив

Вашата оценка
4.6 от 22 гласа
20.01.2021 г. -
20.01.2021 г.


 
По традиция всяка година на Ивановден младите мъже, сключили брак през изминалата година, се къпят в Чолаковия вир за здраве и мъжка сила.
Фолклорни фестивали и събори
Според народната традиция Ивановден е посветен на младото семейство, което е минало под венчилото през изминалата година. С това е свързан и традиционният ритуал "Къпанки" в Перущица.
Фолклорни фестивали и събори
Той се изпълнява на Ивановден в реката, която минава през града. Според поверието тези, които спазят традицията и се хвърлят в ледените води на реката, зачеват здраво поколение.
Фолклорни фестивали и събори
"Къпанките" започват рано сутринта, като в дома на младото семейство се събират най-близките на богата трапеза, а домакинът посреща гостите с котел вино.
Фолклорни фестивали и събори
Около обяд гостите придружават младоженеца до реката, а в знак на солидарност във водата с него скача и кумът му, след като изсипва в нея бакър с вино.

За здраве, берекет и повече деца къпещите се хвърлят срещу зрителите вода с менчето. Традицията продължава и след това, като с вода от вира се полива лозницата, но изсипана през ръкава на младоженката.

За повече кураж и издръжливост при скачането, смелчаците се стоплят с греяна ракия или червено вино.

За уникалния обичай, в центъра на Перущица се извива кръшно хоро. След това пред погледите на събралите се хора куражлиите скачат в ледените води.
Фолклорни фестивали и събори
Младоженецът се залива с бакър червено вино. В знак на солидарност с него се потапя и кумът му.

Местните хора смятат, че семейството, което изпълни обичая ще е здраво и дарено с много деца.
Фолклорни фестивали и събори
НЧ ''Просвета - 1862''; тел: 03143 - 2398; Email: prosveta_peru@abv.bg

За повече информация :
Община ПерущицаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания