Най-посещавани събития

Възпоменателно честване на годишнина от обесването на Васил Левски в гр.Карлово
ежегодно събитие

гр.Карлово,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4.8 от 11 гласа
18.02.2023 г. -
19.02.2023 г.


 
Възпоменателно честване на годишнина от обесването на Васил Левски. 19 февруари – ден за преклонение пред подвига и неговата саможертва. В подножието на величествения Балкан всяка година на този ден карловци свеждат глава пред паметника на Апостола.
Фолклорни фестивали и събори
В църквата "Света Богородица" ще се отслужи архиерейска света литургия и панахида. По време на възпоменателния митинг, ученици от СОУ "Васил Левски" ще поднесат гирлянд на славата пред паметника на Апостола. В знак на признателност ще се положат венци и цветя.
Фолклорни фестивали и събори
Смъртната присъда е издадена на 14 януари 1872 г. и е потвърдена по целесъобразност от султан Абдул Азис на 21 януари 1873 г. Процесът завършва като комисията е иззема функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

Шестдесет от подсъдимите са осъдени на затвор и заточение, а и двама на смърт чрез обесване-Димитър Общи и Васил Левски. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

На 6/18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София.

Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София-отец Тодор Митов.

В изповедта си казва:
- „Каквото съм правил, в полза народу е“ и помолил прошка от него и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий, а също и българският народ.

Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на апостола:
- „Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах към „Света София“, за да не видят турците, че плача, и си тръгнах.“

Кулминацията на възпоменателното отбелязване е от 11.00 часа на площад Васил Левски, където ще се състои възпоменателния митинг- поклонение.

Честванията за Апостола продължават с шествие до национален музей Васил Левски, където на гроба на Гина Кунчев се поднасят цветя.
Фолклорни фестивали и събори
Дни наред на Апостола на свободата се посвещават викторини, изложби, литературни срещи, организирани от училището, музея и читалището.

Всяка година на тази дата, стотици хора идват в родния град на Левски, за да отдадат своята почит и да сведат глава пред паметника на най-великия българин, борил се за свободата на страната ни.

Десетилетия след Освобождението от османско иго се спори за името на предполагаемия предател-свещеноиконом Кръстю Никифоров (съучредител на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета).

Провежда се от:
- Община Карлово
- със съдействието на Общобългарски комитет и Фондация „Васил Левски”;
- Национален музей „Васил Левски”;
- Народно читалище „Васил Левски 1861”;
- СОУ „Васил Левски”.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Карлово
Национален Музей Васил Левски
НЧ Васил Левски 1861Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания